Smakosze.pl Przepisy Patent na idealne ciasto na pierogi z 1920 roku
canva/zi3000

Patent na idealne ciasto na pierogi z 1920 roku

12 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Smaczne pierogi wyjdą tylko wtedy, gdy będzie udane ciasto. Możesz je przygotować na wiele sposobów, ale my zdradzimy ci patent na idealne ciasto na pierogi z 1920 roku. Zobacz, na co warto zwrócić szczególną uwagę.

Dobre ciasto na pierogi powinno dać się bez problemu formować, nie rozpadać się i nie sklejać w czasie gotowania, a po ugotowaniu być miękkie i delikatne. Znaleźliśmy stary przepis ze wskazówkami jak takie idealne ciasto przygotować.

Patent na idealne ciasto na pierogi z 1920 roku

Jak się okazuje, sekretem udanego ciasta od zawsze była odpowiednia mąka. Musi być pszenna, z wysokiego przemiału, a więc typu 450, co najwyżej 480.

Do mąki dodaje się ciepłą wodę wymieszaną z niewielką ilością oleju i soli. Dodatek jajka nie jest konieczny, a nawet niewskazany, bo niepotrzebnie zwiększa twardość ciasta.

Do ciasta można też dodać łyżkę wódki. Dzięki niej ciasto można rozwałkowywać bez podsypywania mąką, a pierogi nie pękają w czasie gotowania.

Przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • ok. 270 ml dobrze ciepłej wody

  • 1-2 łyżeczki oleju

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej do miski. Wodę wymieszaj z olejem i solą. Dolewaj wodę do mąki, mieszając składniki łyżką. Potem wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą.

Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze ok. 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw na pół godziny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto podziel na części. Kiedy rozwałkowujesz jedną część, pozostałe trzymaj pod przykryciem. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawaj krążki i nadziewaj je farszem.

Jeśli chcesz zobaczyć czym możesz nadziać pierogi, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu na przykład przepis na pierogi po lubelsku , a także przepis na pierogi z kurkami i koperkiem .

pierogi
pierogi

Źródło zdjęcia: canva/macniak

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisytradycyjne, planetapolska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy