Pieczona karkówka jest prawdziwym przysmakiem. Przepis na najsoczystszą pieczeń
Pieczona karkówka jest prawdziwym przysmakiem. Przedstawiamy przepis na najsoczystszą pieczeń wieprzową pachnącą przyprawami. Obłóż mięso listkami laurowymi, obwiąż sznurkiem i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie otrzymasz coś wspaniałego.
O tej porze roku karkówka cieszy się dużą popularnością. Jej plastry często bowiem lądują na ruszcie grilla. Jeśli jednak znudziła wam się już grillowana karkówka, możecie upiec ją w całości w piekarniku. Wcześniej jednak zamarynujcie ją w przyprawach, by nabrała niezwykłego smaku, aromatu i soczystości.
Jak upiec karkówkę, by była soczysta?
Składniki:
-
ok. 1,5 kg karkówki
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
-
1 łyżeczka czarnego pieprzu
-
1 czubata łyżeczka soli
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki oleju
-
6-8 listków laurowych
Przygotowanie pieczonej karkówki
Karkówkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Do miseczki wsyp zioła prowansalskie, paprykę, pieprz, sól i posiekany czosnek. Dodaj olej, wymieszaj marynatę.
Przygotowaną marynatą posmaruj karkówkę. Umieść ją w pojemniku, zamknij, wstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
Po tym czasie karkówkę obwiąż kuchenną nicią, by nadać jej ładny kształt. Pod nić wsuń listki laurowe.
Mięso umieść w rękawie do pieczenia, zamknij go. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temp. 180 st. C. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij foliowy worek. Na naszej stronie znajdziesz także przepis na soczystą karkówkę z grilla , a także na konserwę z karkówki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
-
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
-
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: doradcasmaku