Smakosze.pl Przepisy Pieczona karkówka jest prawdziwym przysmakiem. Przepis na najsoczystszą pieczeń
canva/Azurita

Pieczona karkówka jest prawdziwym przysmakiem. Przepis na najsoczystszą pieczeń

24 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pieczona karkówka jest prawdziwym przysmakiem. Przedstawiamy przepis na najsoczystszą pieczeń wieprzową pachnącą przyprawami. Obłóż mięso listkami laurowymi, obwiąż sznurkiem i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie otrzymasz coś wspaniałego.

O tej porze roku karkówka cieszy się dużą popularnością. Jej plastry często bowiem lądują na ruszcie grilla. Jeśli jednak znudziła wam się już grillowana karkówka, możecie upiec ją w całości w piekarniku. Wcześniej jednak zamarynujcie ją w przyprawach, by nabrała niezwykłego smaku, aromatu i soczystości.

Jak upiec karkówkę, by była soczysta?

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju

  • 6-8 listków laurowych

Przygotowanie pieczonej karkówki

Karkówkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Do miseczki wsyp zioła prowansalskie, paprykę, pieprz, sól i posiekany czosnek. Dodaj olej, wymieszaj marynatę.

Przygotowaną marynatą posmaruj karkówkę. Umieść ją w pojemniku, zamknij, wstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin.

Po tym czasie karkówkę obwiąż kuchenną nicią, by nadać jej ładny kształt. Pod nić wsuń listki laurowe.

Mięso umieść w rękawie do pieczenia, zamknij go. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temp. 180 st. C. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij foliowy worek. Na naszej stronie znajdziesz także przepis na soczystą karkówkę z grilla , a także na konserwę z karkówki .

liście laurowe
canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy