kotlety mielone z indyka
fot. pxhere.com

Pieczone kotlety mielone z indyka - przepis na wyśmienite danie

Kotlety mielone, znane też jako sznycle, to jedno z częściej spotykanych na polskich stołach dań. Zazwyczaj robi się je z wieprzowiny, a inne niezbędne składniki to jajko i bułka tarta. Dziś przedstawiamy przepis na równie pyszne kotlety sporządzone ze smakowitego mięsa indyczego, które wzbudzą zachwyt przy rodzinnym obiedzie.

Mięso z indyka jest bardzo wdzięczne i cenione przez wielu kucharzy na całym świecie. Znawcy kuchni twierdzą, że są w stanie wydobyć z niego smaki przypominające niemalże wszystkie inne gatunki zwierząt – potrafią sporządzić dania o delikatności cielęciny czy aromacie dziczyzny. Warto zwrócić uwagę na indyka nie tylko z powodu jego smaku!

Apetyczne kotlety mielone z indyka – zdrowe i pyszne

Nie tylko mistrzowie kulinarni cenią mięso indyka. Polecają je także dietetycy i specjaliści w zakresie odżywiania. Ma mnóstwo zalet: jest sycące, dość niskokaloryczne i łatwo dostępne. Jeżeli chodzi o drób, indyk zdecydowanie bije na głowę popularnego w polskiej kuchni kurczaka.

Pierś z indyka jest uznawana za najchudsze z mięs, a do tego znajdziemy w niej mnóstwo cennych składników odżywczych takich jak cynk, selen i witaminy B6 oraz B12. Wymienione elementy odgrywają bardzo ważną rolę w metabolizmie i są między innymi odpowiedzialne za regulację tempa przemiany materii. To właśnie dlatego w wielu dietach odchudzających znajdziemy mięso indycze. Co więcej, zawiera ono znacznie mniej cholesterolu niż wieprzowina czy kurczak.

Indyk to także bogate źródło niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu magnezu czy żelaza biorącego udział w licznych procesach zachodzących w ludzkim ciele. Indycze mięso ma niewiele kalorii – 200 g piersi to zaledwie 160 kcal.

Lista składników na mielone z indyka

Przygotowanie przepysznych kotletów mielonych z indyka wcale nie wymaga wielkiego doświadczenia kulinarnego. Wystarczy odrobina czasu i kilka łatwo dostępnych składników:

400 g filetu z indyka albo gotowego mielonego mięsa z indyka
1 bułka
1 duża cebula
1 jajko
4 ząbki czosnku
Szklanka mleka
Pół szklanki bułki tartej
Masło
Koperek (siekany)
Pieprz
Sól

Najlepszy przepis na mielone z indyka

Przygotowanie pysznych kotletów mielonych z indyka w piekarniku jest niezwykle proste. Zaczynamy od zmielenia mięsa w maszynce, jeżeli wykorzystujemy filet. Jeśli mamy gotowe mięso mielone, wystarczy rozdrobnić je na niewielkie kawałki i przełożyć do miski. Bułkę moczymy w mleku około pół godziny, a następnie dzielimy ją na drobne cząstki i wkładamy do naczynia z mięsem.

Dodajemy jajko, łyżkę siekanego koperku oraz po szczypcie soli i pieprzu do smaku. Czosnek przeciskamy przez praskę i także dorzucamy do miski z mięsem. Jeżeli nie mamy praski, możemy go bardzo drobno posiekać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go mniej lub więcej – wszystko zależy od naszych preferencji.

Obieramy cebulę z łupiny i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Całość dokładnie wyrabiamy na masę – możemy zrobić to za pomocą dłoni. Gdy wszystko zostanie dokładnie ze sobą wymieszane, ręcznie formujemy okrągłe lub lekko spłaszczone kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy jeden obok drugiego na blasze do pieczenia.

Aby wszystkie kotlety bardzo ładnie zarumieniły się z każdej strony, układamy na nich po malutkim plasterku masła. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy danie nie przypiekło się zbyt mocno. Topiące się masło sprawi, że kotleciki będą idealnie rumiane.

Po upływie około 15 minut odwracamy nasze pyszne kotlety na drugą stronę i czekamy jeszcze kolejne 15 minut. Danie najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Możemy podawać je na przykład podczas niedzielnego obiadu zamiast tradycyjnego schabowego. Kotleciki bardzo dobrze łączą się z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem i odświeżającą sałatką – na przykład mizerią. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom.

Następny artykuł