Smakosze.pl Przepisy Jesienny pieczony kurczak z jabłkami i cebulą. Prosty przepis na niedrogi obiad
canva/Mallivan

Jesienny pieczony kurczak z jabłkami i cebulą. Prosty przepis na niedrogi obiad

4 października 2022

Kurczak z jabłkami i cebulą jest pysznym daniem obiadowym. Niedroga potrawa dzięki prostej sztuczce, polegającej na podsmażeniu mięsa przed upieczeniem, wyjdzie wyjątkowo soczysta. Koniecznie spróbujcie — zachwyca od pierwszego kęsa. Udka kurczaka w jesiennej odsłonie smakują obłędnie.

Wyraziste w smaku dodatki nadadzą charakteru pieczonym udkom z kurczaka. Mięso będzie delikatne i soczyste, jeśli nie zapomnimy o podsmażeniu go przed upieczeniem . Taki obiad z pewnością spodoba się nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Przepis na wyborne udka z kurczaka z jabłkami i cebulą

Składniki:

  • 5 udek kurczaka

  • 2-3 antonówki

  • 1 dużą cukrowa cebula

  • 30-40 g miodu lub syropu klonowego

  • 3/4 łyżeczki cząbru lub majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować kurczaka z jabłkami i cebulą? Znamy prosty przepis na pyszny obiad

Zaczynamy od oczyszczenia udek i obsmażenia ich na patelni. Gdy się zrumienią, przenosimy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy niewielką ilością soli. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni.

Na ciepłej patelni szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy do niej pocięte z grube plastry jabłka i podsmażamy jeszcze około minuty. Przyprawiamy odrobiną cynamonu, słodką papryką, cząbrem oraz pieprzem. Delikatnie solimy.

Wyłączamy ogień pod patelnią i dodajemy miód. Mieszamy, a następnie przenosimy całość do naczynia z kurczakiem. Pieczemy pod przykryciem przez 60-70 minut, po czym zdejmujemy pokrywę, by zrumienić mięso. Kurczaka z jabłkami i cebulą podajemy z purée ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z dodatkiem jabłek. Polecamy delikatną wątróbkę oraz znakomitą alternatywę tradycyjnego smalcu , przygotowaną na bazie fasoli.

Kurczak z jabłkami i cebulą jest pyszny
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy