Pietruszkę trzymam tylko tak, wytrzymuje długie miesiące. Będzie świeża nawet zimą
O tym, że warzywa z własnego ogródka smakują najlepiej, wiadomo od zawsze. Okazuje się, że niektóre z nich można magazynować przez całą zimę. Dzisiaj dowiesz się, jak przechowywać pietruszkę. Tym sposobem zachowasz jej smak na dłużej.
Pietruszka idealna na zimę
Świeże warzywa są niezastąpionym produktem na zimę. O tej porze roku dostarczą niezbędnych witamin oraz innych cennych dla organizmu wartości odżywczych. W dodatku swojskie warzywa to zawsze lepszy wybór niż te z marketu.
Dlatego warto poznać sprawdzone sposoby na przechowywanie warzyw, dzięki czemu zachowają smak oraz świeżość nawet na kilka miesięcy. Poniżej poznasz patent na przechowywanie pietruszki. Sposób jest łatwy i co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a będziesz stosować go co roku.
Jak przechowywać pietruszkę?
Okazuje się, że najlepszą metodą na przechowywanie pietruszki jest kopcowanie. Sposób polega na wykopaniu wąskich rowów i umieszczeniu w nich korzeni pietruszki. Następnie należy je przysypać piaskiem i pozostawić na całą zimę. Dla dodatkowego zabezpieczenia można przykryć je agrowłókniną lub słomą.
Warzywo można przechowywać także w drewnianych skrzyniach i również należy przysypać jej piaskiem. W tej drugiej metodzie ważne jest to, aby piasek nie był mokry, a wilgotny.
Zwór uwagę na warunki przechowywania
Przechowując pietruszkę, należy zwrócić również uwagę na inne czynniki. Przede wszystkim należy przechowywać ją w zaciemnionym miejscu i właśnie dlatego najlepiej sprawdzają się do tego kopcowanie. Temperatura powinna wynosić od 0 do 1 stopnia Celsjusza, a wilgotność powinna być na poziomie 95-98% .
Pamiętaj, aby nigdy nie przechowywać pietruszki w plastikowych torbach lub koszykach. Jest w nich ograniczony dostęp do powietrza, a przez to może dojść do rozwoju pleśni.
Sprawdź także przepis na kluski oraz wypróbuj sposób na sernik nowojorski .