Smakosze.pl Porady Pietruszkę trzymam tylko tak, wytrzymuje długie miesiące. Będzie świeża nawet zimą
Fot. YouTube/Uprawiam własne jedzenie - Ogród DIONP

Pietruszkę trzymam tylko tak, wytrzymuje długie miesiące. Będzie świeża nawet zimą

1 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

O tym, że warzywa z własnego ogródka smakują najlepiej, wiadomo od zawsze. Okazuje się, że niektóre z nich można magazynować przez całą zimę. Dzisiaj dowiesz się, jak przechowywać pietruszkę. Tym sposobem zachowasz jej smak na dłużej.

Pietruszka idealna na zimę

Świeże warzywa są niezastąpionym produktem na zimę. O tej porze roku dostarczą niezbędnych witamin oraz innych cennych dla organizmu wartości odżywczych. W dodatku swojskie warzywa to zawsze lepszy wybór niż te z marketu.

Dlatego warto poznać sprawdzone sposoby na przechowywanie warzyw, dzięki czemu zachowają smak oraz świeżość nawet na kilka miesięcy. Poniżej poznasz patent na przechowywanie pietruszki. Sposób jest łatwy i co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a będziesz stosować go co roku.

pietruszki.jpg
Fot, Canva/no_limit_pictures
Gdy wiem, że goście przyjdą, robię to szybkie ciasto. Zajmuje tylko 30 minut, a smakuje obłędnie

Jak przechowywać pietruszkę?

Okazuje się, że najlepszą metodą na przechowywanie pietruszki jest kopcowanie. Sposób polega na wykopaniu wąskich rowów i umieszczeniu w nich korzeni pietruszki. Następnie należy je przysypać piaskiem i pozostawić na całą zimę. Dla dodatkowego zabezpieczenia można przykryć je agrowłókniną lub słomą.

Warzywo można przechowywać także w drewnianych skrzyniach i również należy przysypać jej piaskiem. W tej drugiej metodzie ważne jest to, aby piasek nie był mokry, a wilgotny.

Zwór uwagę na warunki przechowywania

Przechowując pietruszkę, należy zwrócić również uwagę na inne czynniki. Przede wszystkim należy przechowywać ją w zaciemnionym miejscu i właśnie dlatego najlepiej sprawdzają się do tego kopcowanie. Temperatura powinna wynosić od 0 do 1 stopnia Celsjusza, a wilgotność powinna być na poziomie 95-98% .

Pamiętaj, aby nigdy nie przechowywać pietruszki w plastikowych torbach lub koszykach. Jest w nich ograniczony dostęp do powietrza, a przez to może dojść do rozwoju pleśni.

Sprawdź także przepis na kluski oraz wypróbuj sposób na sernik nowojorski .

korzenie.jpg
Fot. Canva/studiodr
Od 3 miesięcy dodaję do kawy i patrzę, jak waga leci w dół. Jesienią ten dodatek jest wart więcej niż złoto
Te obłędne kluski robię z 3 składników. Prościej i smaczniej się nie da
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy