Pizza ze szparagami, z szynką lub jajkiem
pixabay.com

Pizza ze szparagami, z szynką lub jajkiem

Pizza ze szparagami to sezonowy przysmak, którego naprawdę warto spróbować! Najlepiej smakuje z rozpływającym się jajkiem, serem mozzarella i szynką na chrupiącym, puszystym spodzie pizzy. Ten przepis to idealna alternatywa dla tradycyjnej Margarity czy Capricciosy. Idealna na letni obiad z przyjaciółmi czy rodzinną kolację. Nic dziwnego, że potrawa ta zdobywa coraz większą popularność.

Pizza ze szparagami, z szynką lub jajkiem

Pizza ze szparagami to sezonowy przysmak, którego naprawdę warto spróbować! Najlepiej smakuje z rozpływającym się jajkiem, serem mozzarella i szynką na chrupiącym, puszystym spodzie pizzy. Ten przepis to alternatywa dla tradycyjnej Margarity czy Capricciosy. Idealna na letni obiad z przyjaciółmi czy rodzinną kolację. Nic dziwnego, że potrawa ta zdobywa coraz większą popularność. Na początek przygody ze szparagami proponujemy Wam szparagową pizzę z jajkiem i szynką długodojrzewającą. Jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Jak ją wykonać? Koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem!

Jak zrobić pizzę ze szparagami? Przepis na pizzę sezonową z szynką i jajkiem.

Ciasto

Trzy najważniejsze składniki ciasta na pizzę to mąka, woda i drożdże. Do tego przyda się jeszcze łyżeczka cukru, soli i trochę oliwy. Przygotowanie ciasta na pizzę to tak naprawdę 3 kroki: przygotowanie rozczynu, wymieszanie go z mąką i uformowanie koła.

Krok 1 - ROZCZYN:

Na początku tworzymy rozczyn: do 150 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody dodajemy świeże drożdże i pół łyżeczki cukru. Mieszamy aż drożdze się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (drożdże muszą się dobrze spienić).

Krok 2 - MĄKA + ROZCZYN

Przesiewamy mąkę do miski i stopniowo wlewamy rozczyn z drożdży. Równocześnie dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Delikatnie mieszamy składniki za pomocą łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiamy dłońmi do uzyskania sprężystej kuli (około 10 - 15 minut). Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie, ciągnące i kleiste, ale nie powinno przyklejać się do dłoni. Przekładamy je do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.

Krok 3 - FORMOWANIE PIZZY

Ciasto przekrawamy na pół i wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Ponownie zagniatamy, rozciągamy, formując palcami koło. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik do temperatury 230 stopni.

Dodatki do pizzy:

  • szparagi - 6 sztuk
  • mozzarella - 1 sztuka
  • jajko
  • pół cebuli
  • szynka szwarcwaldzka lub parmeńska lub serrano 5 plastrów
  • bazylia

Przygotowanie

Szparagi płuczemy, odkłamujemy twarde grube końcówki. Łodygi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 1,5 minuty. Następnie odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, mozzarellę w paski, a cebulę w pióra. Kładziemy dodatki na pizzy, skraplamy oliwą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Pieczemy 5 - 7 minut, po czym otwieramy piekarnik, a na środku pizzy umieszczamy rozbite jajko, Kiedy jajko się zetnie, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Po wyjęciu układamy na pizzy plastry szynki szwarcwaldzkiej i dekorujemy liśćmi bazylii.

RADY:

  • Ciasto na pizzę możemy wysmarować sosem gorgonzola (przepis poniżej!)
  • Białko powinno być ścięte, ale żółtko wciąż płynne.
  • Pizza ze szparagami świetnie smakuje też w opcji wegetariańskiej - bez szynki.
  • Zamiast bazylii można użyć listków tymianku.

Jak przygotować idealny sos do pizzy? Przepis na sos gorgonzola.

Z czym najlepiej podać pizze ze szparagami? Perfekcyjnie sprawdzi się tutaj sos gorgonzola. Aby go wykonać potrzebujemy: 200 g śmietany 18% i 100 g sera gorgonzola. Ser kroimy na małe kawałki i razem ze śmietaną wrzucamy do rondelka. Podgrzewamy często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Taki sos z sera pleśniowego idealnie nada się zarówno do polania pizzy jak i na jej spód.


Parma, serrano, czy szynka szynka szwarcwaldzka? Jaką szynkę do pizzy wybrać?

Aby nasza pizza smakowała wyśmienicie, zaraz po upieczeniu warto ułożyć na niej szynkę długodojrzewającą. Trzy najpopularniejsze to jamon serrano, prosciutto di parma i szynka szwarcwaldzka. Różnią się między sobą smakiem, krajem pochodzenia i ceną. Do naszej pizzy ze szparagami i jajkiem sprawdzą się tak naprawdę wszystkie rodzaje, ale warto wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada.

Szynka serrano (jamon serrano), czyli szynka górska, pochodzi z Hiszpanii. To surowe mięso wieprzowe z kością, które dojrzewa od kilku miesięcy nawet do kilku lat w odpowiednich górskich warunkach. Uwielbiana przez Hiszpanów i nie tylko, możemy ją spotkać na wielu hiszpańskich bazarach i halach targowych. Jest bardzo aromatyczna i posiada intensywny smak.Jej koszt to około 100 zł za kilogram.

Szynka szwarcwaldzka przywędrowała do nas z Niemiec. To szynka wieprzowa mocno wędzona o charakterystycznym, słonawym smaku i głębokim aromacie, który zawdzięcza procesowi wędzenia z użyciem specjalnego dymu z mieszkanki szyszek, igieł i zrębek (wiórków) świerkowych. Jej koszt to około 80 - 90 zł za kilogram.

Szynka parmeńska (prosciutto di parma) to jedna z najbardziej wyrafinowanych włoskich wędlin, doceniana na całym świecie. Wytwarzana jest z surowej, podsuszonej szynki z całych udźców wieprzowych z kością. Powstaje w prowincji parma, gdzie klimat idealnie sprzyja procesom naturalnego dojrzewania, które wpływają na słodki smak szynki. Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny smak. Jej koszt to około 160 - 180 zł za kilogram.

Pizza ze szparagami - różne rodzaje. Jakie składniki dodać do pizzy?

Jeśli już spróbujecie pizzy ze szparagami, jajkiem i szynką, sięgnijcie również po inne rodzaje pizzy sezonowej. Do szparagów możemy dodać ser feta albo pieczarki z cebulą. W tej roli doskonale sprawdzi się też kurczak, cukinia i pomidory. Możecie próbować również innych konfiguracji, tak naprawdę ogranicza Was tylko wyobraźnia. Smacznego!

Następny artykuł