Placki z cukinii i marchewki. Lepsze nawet od ziemniaczanych
Na dzisiejszy, letni obiad możesz przygotować na przykład placki z cukinii i marchewki. Są nawet lepsze od ziemniaczanych, bo pełniejsze w smaku i apetycznie kolorowe. A zrobisz je w pół godziny. Podaj je ze śmietaną i szczypiorkiem lub z sosem jogurtowo-czosnkowym, a pożywna, tania uczta zadowoli domowników.
Placki warzywne mają tę przewagę nad klasycznymi racuchami, że są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Warzywa stanowią bowiem doskonałe źródło błonnika, a także witamin i soli mineralnych. Poza tym są mniej kaloryczne niż mąka, więc placki np. z cukinii i marchewki nie są zbyt tuczące.
Jeśli więc nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, ta alternatywa będzie doskonała. Wystarczy tylko zetrzeć marchewkę i cukinię, wymieszać je z kilkoma dodatkami, usmażyć i obiadowe placki z cukinii i marchewki gotowe.
Przepis na placki z cukinii i marchewki
Składniki:
-
1 średniej wielkości cukinia
-
2-3 marchewki
-
1 cebula lub 2 cebulki dymki
-
1 duże jajko
-
3-4 łyżki mąki pszennej
-
szczypta mielonej kurkumy
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie warzywnych packów
Cukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach, oprósz solą, wymieszaj, odstaw na 20 minut.
Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Dodaj do odciśniętej, startej cukinii.
Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Dymkę oczyść, posiekaj ze szczypiorkiem. Dodaj do startych warzyw razem z jajkiem i mąką. Wymieszaj, dopraw.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, formując z niego płaskie placki. Smaż je po kilka minut z każdej strony.
Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z żółtym serem , a także na placki z cukinii i ziemniaków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie
-
Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia