Smakosze.pl Przepisy Placki z cukinii i marchewki. Lepsze nawet od ziemniaczanych
canva/Ulyashka

Placki z cukinii i marchewki. Lepsze nawet od ziemniaczanych

26 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Na dzisiejszy, letni obiad możesz przygotować na przykład placki z cukinii i marchewki. Są nawet lepsze od ziemniaczanych, bo pełniejsze w smaku i apetycznie kolorowe. A zrobisz je w pół godziny. Podaj je ze śmietaną i szczypiorkiem lub z sosem jogurtowo-czosnkowym, a pożywna, tania uczta zadowoli domowników.

Placki warzywne mają tę przewagę nad klasycznymi racuchami, że są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Warzywa stanowią bowiem doskonałe źródło błonnika, a także witamin i soli mineralnych. Poza tym są mniej kaloryczne niż mąka, więc placki np. z cukinii i marchewki nie są zbyt tuczące.

Jeśli więc nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, ta alternatywa będzie doskonała. Wystarczy tylko zetrzeć marchewkę i cukinię, wymieszać je z kilkoma dodatkami, usmażyć i obiadowe placki z cukinii i marchewki gotowe.

Przepis na placki z cukinii i marchewki

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 2-3 marchewki

  • 1 cebula lub 2 cebulki dymki

  • 1 duże jajko

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta mielonej kurkumy

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie warzywnych packów

Cukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach, oprósz solą, wymieszaj, odstaw na 20 minut.

Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Dodaj do odciśniętej, startej cukinii.

Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Dymkę oczyść, posiekaj ze szczypiorkiem. Dodaj do startych warzyw razem z jajkiem i mąką. Wymieszaj, dopraw.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, formując z niego płaskie placki. Smaż je po kilka minut z każdej strony.

Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z żółtym serem , a także na placki z cukinii i ziemniaków .

marchewka
canva/marylooo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy