Zastąp mąkę kremowym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze
Placki ziemniaczane to już tradycyjne danie, które możemy jednak przygotować na wiele sposobów, tym samym urozmaicając kultową potrawę. Jedną z lepszych wersji placków, są placki bez grama mąki. Wystarczy dodać do nich kwaśną śmietaną.
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną są delikatniejsze i jeszcze smaczniejsze od tradycyjnych. Placki doprawmy solą, pieprzem i solidną szczyptą suszonego majeranku. Przygotowane w ten sposób zachwycą całą rodzinę.
Placki ziemniaczane możemy podać na wiele sposobów, np. z sosem pieczarkowym, kurkowym, sosem z grzybów leśnych. Jeśli mamy ochotę na bardziej konkretne danie, przygotujmy aromatyczny sos węgierski z mięsem i papryką czerwoną.
Placki ziemniaczane smażmy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Nigdy nie dolewajmy oleju, jeśli placki będą na patelni, ponieważ opiją się nim, będą bardzo tłuste, ciężkie i stracą smak. Olej dolewamy wyłącznie na pustą patelnię, czekamy, aż się nagrzeje i dopiero kontynuujemy smażenie.
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną zamiast mąki
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 jajka
-
duża cebula
-
2 łyżki śmietany 18%
-
sól, pieprz
-
szczypta majeranku suszonego
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Placki są o wiele smaczniejsze i wychodzą za każdym razem
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie przełóż do miski i odstaw na chwilę, żeby puściły sok. W tym czasie na tarce zetrzyj również cebulę, przełóż ją do drugiej miski, wbij jajka. Ziemniaki odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj do przygotowanych składników.
Do masy dodaj śmietanę, szczyptę majeranku, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor, smacznego.
Pomysł na równie smaczny i szybki obiad? Usmaż placki z cukinii i podaj je z wędzonym łososiem, zachwyty będą gwarantowane. Na obiad doskonale sprawdzi się również zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu
-
Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
-
Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę
Źródło: ampnewsy.gotujmy