Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał wszystkim jak robi placki ziemniaczane. Jesienią stawia na 1 dodatek
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał wszystkim jak robi placki ziemniaczane. Jesienią stawia na 1 dodatek

11 października 2022

Placki ziemniaczane z dynią są świetną jesienną propozycją na sycący obiad czy kolację. Tomasz Strzelczyk zdradził, jak przygotował nietuzinkową wersję lubianego przez wielu smakoszy specjału. Spróbujcie jej koniecznie — wasi bliscy zjedzą ze smakiem.

Placki ziemniaczane z dynią Strzelczyk podaje z wyjątkowo smacznym sosem jogurtowym z dodatkiem ogórka i jarmużu. Podpowiada przy tym, jak wybrać właściwe składniki — kluczowe są gęsty grecki nabiał oraz zmiękczone i pozbawione nadmiaru wody warzywa. Zaprezentowany na kanale YouTube kucharza przysmak wygląda niezwykle apetycznie. Warto skosztować.

Przepis na pyszne placki ziemniaczane z dynią

Składniki na placki ziemniaczane z dynią:

  • 500 g ziemniaków

  • 500 g dyni piżmowej lub hokkaido

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 2 duże jaja

  • 80 g mąki ziemniaczanej

  • 15-20 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • garść świeżych liści jarmużu

  • 1 niewielki ogórek szklarniowy

  • 100-120 g jogurtu greckiego

  • 3 ząbki czosnku

  • sok z połowy cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić placki ziemniaczane z dynią? Patent Strzelczyka na jesienne danie

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami przy pomocy łyżki. Ścieramy warzywo na średnich oczkach tarki do jarzyn. Podobnie postępujemy z ziemniakami. Łączymy je razem i solimy.

Odciskamy z wody, a następnie dodajemy drobno startą cebulę oraz jajka. Wsypujemy też obie mąki. Całość starannie mieszamy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.

Na patelni rozgrzewamy wybrany tłuszcz. Placki ziemniaczane z dynią smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego.

Jak zrobić sos jogurtowy z jarmużem?

Liście jarmużu płuczemy i pozbawiamy grubych fragmentów. Siekamy go. Ogórka ścieramy na tarce o większych oczkach. Łączymy oba warzywa i dodajemy sok z cytryny.

Masujemy je dłońmi przez chwilę. Odstawiamy, by zmiękły. Odciskamy je z soku i łączymy z jogurtem greckim oraz posiekanym czosnkiem.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na przysmaki z dynią. Polecamy szybką zupę dyniową od Ani Starmach . Być może też skusi was prosty patent na smarowidło do kanapek z tego jesiennego warzywa.

Placki ziemniaczane z dynią są pyszne
canva/Christian Fischer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy