Strzelczyk pokazał wszystkim jak robi placki ziemniaczane. Jesienią stawia na 1 dodatek
Placki ziemniaczane z dynią są świetną jesienną propozycją na sycący obiad czy kolację. Tomasz Strzelczyk zdradził, jak przygotował nietuzinkową wersję lubianego przez wielu smakoszy specjału. Spróbujcie jej koniecznie — wasi bliscy zjedzą ze smakiem.
Placki ziemniaczane z dynią Strzelczyk podaje z wyjątkowo smacznym sosem jogurtowym z dodatkiem ogórka i jarmużu. Podpowiada przy tym, jak wybrać właściwe składniki — kluczowe są gęsty grecki nabiał oraz zmiękczone i pozbawione nadmiaru wody warzywa. Zaprezentowany na kanale YouTube kucharza przysmak wygląda niezwykle apetycznie. Warto skosztować.
Przepis na pyszne placki ziemniaczane z dynią
Składniki na placki ziemniaczane z dynią:
-
500 g ziemniaków
-
500 g dyni piżmowej lub hokkaido
-
1 niezbyt duża cebula
-
2 duże jaja
-
80 g mąki ziemniaczanej
-
15-20 g mąki pszennej
-
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
-
garść świeżych liści jarmużu
-
1 niewielki ogórek szklarniowy
-
100-120 g jogurtu greckiego
-
3 ząbki czosnku
-
sok z połowy cytryny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić placki ziemniaczane z dynią? Patent Strzelczyka na jesienne danie
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami przy pomocy łyżki. Ścieramy warzywo na średnich oczkach tarki do jarzyn. Podobnie postępujemy z ziemniakami. Łączymy je razem i solimy.
Odciskamy z wody, a następnie dodajemy drobno startą cebulę oraz jajka. Wsypujemy też obie mąki. Całość starannie mieszamy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
Na patelni rozgrzewamy wybrany tłuszcz. Placki ziemniaczane z dynią smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego.
Jak zrobić sos jogurtowy z jarmużem?
Liście jarmużu płuczemy i pozbawiamy grubych fragmentów. Siekamy go. Ogórka ścieramy na tarce o większych oczkach. Łączymy oba warzywa i dodajemy sok z cytryny.
Masujemy je dłońmi przez chwilę. Odstawiamy, by zmiękły. Odciskamy je z soku i łączymy z jogurtem greckim oraz posiekanym czosnkiem.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na przysmaki z dynią. Polecamy szybką zupę dyniową od Ani Starmach . Być może też skusi was prosty patent na smarowidło do kanapek z tego jesiennego warzywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nigdy nie dodawaj ich do jajecznicy. Przez 1 błąd wyjdzie gumowata i bez smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA