Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - prosty obiad
Masz ochotę na placki ziemniaczane? Podaj je z aromatycznym sosem pieczarkowym i stwórz proste, ale pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
Placki ziemniaczane to danie, które wszyscy znamy jeszcze z dziecięcych lat i do tej pory lubimy jeść je w różnych wersjach: na słodko, z mięsem, warzywami, gulaszem, sosem. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to proste i wyjątkowo smaczne danie, które przygotujesz błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerzy.
Chrupiące placki ziemniaczane uzyskasz z ziemniaków zeszłorocznych typu mącznego. Są to odmiany typu B lub C, takie jak Irys, Sante, Orlik. Ziemniaki zawierają większą ilość skrobi i niską zawartość wody, dzięki czemu placki są zwarte, chrupiące i doskonale wysmażone. Z ziemniaków mącznych zrobisz również pyszne pyzy z mięsem , kopytka i kluski śląskie.
Przygotuj również placki ziemniaczane z gulaszem- tu poznasz przepis na placki po zbójnicku , idealne na pożywny, mięsny obiad dla całej rodziny.
Przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Składniki na 8-9 placków:
-
5 dużych ziemniaków zeszłorocznych
-
jajko
-
3 łyżki mąki pszennej
-
płaska łyżeczka soli
-
szczypta majeranku
-
3 ząbki czosnku
-
olej do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:
-
250 g pieczarek
-
pół szklanki śmietany 18% do zup i sosów
-
cebula
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
łyżeczka mąki
-
sól, pieprz
-
łyżka masła
Jak zrobić placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym?
Na początku obierz i zetrzyj ziemniaki, następnie odstaw je, aby oddały nadmiar wody. W tym czasie przygotuj sos: pieczarki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż puszczą wodę.
Dodaj śmietanę, pietruszkę i dokładnie wymieszaj. Mąkę rozrób w odrobinie wody, następnie dodaj do pieczarek. Mieszaj, aż zgęstnieje. Przygotuj placki ziemniaczane: ziemniaki odsączone z wody przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz, jajko. Wsyp mąkę i wyrób ciasto.
Masę wykładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, następnie wyłóż placki na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Placki polej sosem pieczarkowy i od razu podawaj.