Smakosze.pl Przepisy Placuszki jogurtowo-bananowe. Delikatne, pyszne, posmakują nie tylko dzieciom
canva/Alena Vatorina

Placuszki jogurtowo-bananowe. Delikatne, pyszne, posmakują nie tylko dzieciom

3 grudnia 2022

Placuszki jogurtowo-bananowe są pomysłem na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Połączenie jogurtu naturalnego i banana przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Zaletą słodkiego, delikatnego specjału jest też fakt, że przygotujecie go dosłownie w kilka chwil.

Jeśli nie wiecie, co zrobić z dobrze dojrzałymi bananami, receptura, którą wam dziś prezentujemy, pomoże wam je wykorzystać. Wystarczy rozgnieść je i połączyć z kilkoma innymi produktami. Uzyskana w ten sposób masa po usmażeniu będzie stanowić wyśmienite śniadanie lub podwieczorek.

Przepis na placuszki jogurtowo-bananowe

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki

  • 2 duże jaja

  • 2 dojrzałe banany

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kilka kropel esencji waniliowej

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placuszki jogurtowo-bananowe? Prosty przepis na słodkie śniadanie

Zaczynamy od wbicia jaj do miski i wymieszania ich z jogurtem oraz esencją waniliową. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i również je mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi.

Uzyskaną gładką masę dodajemy do rozgniecionych przy pomocy widelca bananów i mieszamy. Ciasto smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Na każdy placuszek powinna przypadać 1 łyżka masy, a smażenie prowadzimy do zrumienienia z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z domowym masłem orzechowym .

Wskazówka: jeśli macie niezbyt dojrzałe banany, możecie je pokroić na plasterki i wciskać w placuszki już podczas smażenia. Warto wtedy jednak dosypać trochę cukru do jajek z jogurtem, by całość miała świetny smak.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite placuszki. Wypróbujcie syrniki — są niesamowicie pyszne i sycące. Być może także skusi was wytrawna wersja z wykorzystaniem rzepy i marchewki .

Placuszki jogurtowo-bananowe są pyszne
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy