Podprażam na patelni, dodaję do potraw i chudnę. Zalety tych małych ziarenek są nie do przecenienia
Te małe ziarenka, które stosuję, mają działanie odchudzające. Wystarczy, że je podprażę i dodam do ulubionych dań. Polecam każdemu siemię lniane na odchudzanie.
Dodaj siemię lniane do dań i chudnij
Siemię lniane pełne jest błonnika , który poprawia przemianę materii i zwiększa uczucie sytości. Dzięki niemu łatwiej wydłużyć przerwy między posiłkami, a tym samym przyjmować mniej kalorii. Błonnik zawarty w siemieniu lnianym obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Pomaga też oczyścić organizm i zgubić zbędne kilogramy. Warto też wiedzieć, że siemię lniane nawilża gardło, łagodzi jego ból, zwalcza kaszel i ma działanie antynowotworowe . Jednak to nie wszystko, bo siemię lniane zmniejsza ryzyko udaru i zawału. Ma działanie kojące na układ trawienny. Jak używać siemienia lnianego, by schudnąć ?
Schudnij dzięki siemieniu lnianemu
Stosuję siemię lniane i chudnę . Popularną metodą na przyrządzenie siemienia, jest zalanie go ciepłą wodą. Po przygotowaniu napoju trzeba odczekać 15 minut i następnie wypić miksturę. Nasiona lnu staną się kleiste, nawilżą gardło i zapewnią uczucie sytości. Warto posypać nasionami sałatki lub inne dania .
Nasiona można dodać do koktajlu, owsianki i jogurtu. Dziennie możemy przyjąć 2 łyżki siemienia lnianego. Natomiast ja zupełnie inaczej przyrządzam siemię lniane. Podprażam je na patelni. Pierwsze efekty są już widoczne po 2-3 dniach . W ciągu miesiącu można zgubić nawet 5 kg. Odchudzanie stanie się łatwiejsze, bo nie będzie nam towarzyszyć uczycie głodu.
Jak zrobić prażone siemię lniane?
Siemię lniane wrzucamy na rozgrzaną i suchą patelnię. Sypiemy tyle siemienia lnianego, by przykryło patelnię . Trzeba ją przykryć, bo siemię lniane strzela. Gdy stanie się to mniej intensywne, to można wymieszać siemię lniane.
Podprażone ziarna przesyp do miski i od razu możesz się zająć kolejną porcją siemienia. Praż go w ten sam sposób. Gdy nasiona ostygną, to wstawiamy je do lodówki. Dodajemy do ulubionych dań . Pisaliśmy o tym, jak upiec apetyczne bułeczki. Radziliśmy, jak zrobić napar z ogonków czereśni.
Źródło: mojcatering.com.pl, YouTube/@gty182