Smakosze.pl Porady Podprażam na patelni, dodaję do potraw i chudnę. Zalety tych małych ziarenek są nie do przecenienia
Fot. YouTube/@gty182

Podprażam na patelni, dodaję do potraw i chudnę. Zalety tych małych ziarenek są nie do przecenienia

21 czerwca 2024

Te małe ziarenka, które stosuję, mają działanie odchudzające. Wystarczy, że je podprażę i dodam do ulubionych dań. Polecam każdemu siemię lniane na odchudzanie.

Dodaj siemię lniane do dań i chudnij

Siemię lniane pełne jest błonnika , który poprawia przemianę materii i zwiększa uczucie sytości. Dzięki niemu łatwiej wydłużyć przerwy między posiłkami, a tym samym przyjmować mniej kalorii. Błonnik zawarty w siemieniu lnianym obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi.

Pomaga też oczyścić organizm i zgubić zbędne kilogramy. Warto też wiedzieć, że siemię lniane nawilża gardło, łagodzi jego ból, zwalcza kaszel i ma działanie antynowotworowe . Jednak to nie wszystko, bo siemię lniane zmniejsza ryzyko udaru i zawału. Ma działanie kojące na układ trawienny. Jak używać siemienia lnianego, by schudnąć ?

siemię lniane
Fot. Canva/akirevarga
Pokrój, wymieszaj i podaj do dań z grilla. 1 dodatek z pewnością zaskoczy gości

Schudnij dzięki siemieniu lnianemu

Stosuję siemię lniane i chudnę . Popularną metodą na przyrządzenie siemienia, jest zalanie go ciepłą wodą. Po przygotowaniu napoju trzeba odczekać 15 minut i następnie wypić miksturę. Nasiona lnu staną się kleiste, nawilżą gardło i zapewnią uczucie sytości. Warto posypać nasionami sałatki lub inne dania .

Nasiona można dodać do koktajlu, owsianki i jogurtu. Dziennie możemy przyjąć 2 łyżki siemienia lnianego. Natomiast ja zupełnie inaczej przyrządzam siemię lniane. Podprażam je na patelni. Pierwsze efekty są już widoczne po 2-3 dniach . W ciągu miesiącu można zgubić nawet 5 kg. Odchudzanie stanie się łatwiejsze, bo nie będzie nam towarzyszyć uczycie głodu.

Jak zrobić prażone siemię lniane?

Siemię lniane wrzucamy na rozgrzaną i suchą patelnię. Sypiemy tyle siemienia lnianego, by przykryło patelnię . Trzeba ją przykryć, bo siemię lniane strzela. Gdy stanie się to mniej intensywne, to można wymieszać siemię lniane.

Podprażone ziarna przesyp do miski i od razu możesz się zająć kolejną porcją siemienia. Praż go w ten sam sposób. Gdy nasiona ostygną, to wstawiamy je do lodówki. Dodajemy do ulubionych dań . Pisaliśmy o tym, jak upiec apetyczne bułeczki. Radziliśmy, jak zrobić napar z ogonków czereśni.

siemię lniane
Fot. Canva/arx0nt

Źródło: mojcatering.com.pl, YouTube/@gty182

Córka Gessler krytykuje zwyczaje żywieniowe Polaków. „Chcemy mieć dużo, nie zawsze dobrze"
W końcu mam przepis na idealne ciasto na pierogi. Wystarczy zmienić 1 składnik, różnicę czuć od razu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy