Smakosze.pl Przepisy Pokrój kalarepę na plastry i wrzuć do wrzątku. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
fot. youtube.com/gesunde-rezepte

Pokrój kalarepę na plastry i wrzuć do wrzątku. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie

23 lipca 2024

Kiedyś jedliśmy głównie ziemniaczane. Dziś kotlety warzywne to wciąż rozrastająca się kategoria potraw, a w roli bazowych składników wciąż pojawiają się kolejne rośliny. Kalarepa jest jedną z nich.

Kotlety z kalarepy

Uwielbiana w dawniejszych czasach, kiedy ludziom groził głód, warzywo to wraca w wielkim stylu. Dziś można ją bardzo łatwo kupić, nawet w dyskontach. Świetnie sprawdza się na surowo, lecz także jako składnik zup czy sałatek.

Jednak w tym przepisie przyrządzamy kalarepę jako kotlet . Pokrojona w cienkie plastry i usmażona w panierce, do złudzenia przypomina kotlet schabowy lub sznycel po wiedeńsku. Jednak ten przepis jest doskonały dla wegetarian, a do tego dietetyczny.

panierowana kalarepa
fot. youtube.com/gesunde-rezepte
Dodaję 4 sztuki i zupa z fasolki staje się hitem. Latem jem tylko to

Obgotuj kalarepę i usmaż

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowe przepisy. Podana tam wersja jest w pełni wegańska – zamiast w jajku , kotlety moczone są w mieszance mąki i wegańskiej śmietanki. Można oczywiście przygotować tradycyjną jajeczną wersję.

Składniki

  • 2 duże kalarepy
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • Panierka: bułka tarta i pokruszone płatki kukurydziane
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Masło klarowane lub olej do smażenia

Przepis na kotlety z kalarepy

Kalarepę obieramy, skrawając nożem skórę. Kroimy ją na plastry o grubości ok. 1 cm. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Wkładamy kalarepę i obgotowujemy przez kilka minut – nie ma być miękka, a jedynie miękkawa.

W miseczce rozrabiamy mąkę z jajkiem, jogurtem greckim lub wegańską śmietaną na ciasto o dość lepkiej i gęstej konsystencji. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Na osobny głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Odcedzoną i lekko przestudzoną kalarepę dokładnie obtaczamy w cieście, a następnie, dociskając, panierujemy. Kotlety powinny być dokładnie pokryte oboma składnikami. Kalarepę smażymy z obu stron na złocisty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Z patelni zdejmujemy je na ręcznik papierowy, by wypił nadmiar tłuszczu .

Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone po koreańsku i doskonałą zupę z fasolki .

smażona kalarepa
fot. youtube.com/gesunde-rezepte
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd
Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy