Polacy jedzą ją w Wigilię na potęgę, a dla seniorów jest szkodliwa. Tę rybę omijaj szerokim łukiem
Polacy nie wyobrażają sobie bez niej Wigilii. Ta ryba nie jest jednak zdrowa dla każdego i nie wszyscy powinni ją spożywać. Czy to oznacza, że święta odbędą się bez tego tradycyjnego dania? Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Czy karp na święta musi być?
Od kilkudziesięciu lat tradycją jest, że na świątecznym stole musi znaleźć się karp. Wielu Polaków nie wyobraża sobie bez tej ryby świąt. Nie jest to jednak najlepszy wybór i nie chodzi tu o smak karpia, jego cenę i zawarte w nim wartości odżywcze. Czemu więc seniorzy powinni go unikać?
Karp jest bogaty w białko i witaminy . Zawiera także bardzo cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Mimo wszystko niektóre osoby, zwłaszcza te starsze, powinny zrezygnować z karpia nawet w czasie świąt. Poniżej wyjaśniamy dlaczego.
Karp nie dla każdego
Pomimo tradycji nie każdy powinien spożywać karpia . Nie chodzi tu jednak o samą rybę, a raczej o sposób jej przygotowania. Najczęściej podajemy ją bowiem smażoną w głębokim tłuszczu . Taka wersja jest bardzo kaloryczna i zawiera dużo cholesterolu.
Jedzenie smażonego karpia może prowadzić prowadzić do obciążenia wątroby i nerek . Grozi też wzrostem ciśnienia krwi, a także problemami ze strony układu trawiennego. Podobnie na organizm zadziała karp podany w panierce .
Kolejną opcją jest podanie karpia w galarecie . Ta jednak zawiera dużo soli i dodatków, które nie posłużą organizmowi seniora. P oza podwyższeniem cholesterolu zjedzenie takiego karpia może skutkować wzdęciami oraz uczuciem ociężałości .
Sól doprowadzi dodatkowo do zatrzymania też w organizmie nadmiaru wody . Karp w śmietanie także nie będzie dobrym wyborem. Taka potrawa jest bowiem ciężkostrawna . W niej także znajdziemy sporą ilość soli, przed którą przestrzegaliśmy powyżej.
Te ryby będą lepsze
Dla wszystkich seniorów mamy dobrą wiadomość . Nie muszą oni rezygnować z karpia całkowicie. Wystarczy przygotować go w inny, bardziej dietetyczny sposób. Można go upiec lub ugotować.
Na Wigilię, zamiast karpia można przygotować inne ryby . Świetnie sprawdzą się lekkostrawne ryby białe . Może to być popularny dorsz lub mniej znane, takie jak miruna, mintaj lub morszczuk.
Ciekawą alternatywą jest również łosoś . Należy jednak pamiętać, że jest to ryba, która zawiera więcej tłuszczu niż te wymienione. Przez to należy spożywać ją z umiarem .
Święta bez karpia to nie koniec świata . Dla swojego zdrowia warto zmienić tradycyjne menu i przygotować rybę innym sposobem. Organizm seniora nie poradzi sobie z wysokokaloryczną tłustą potrawą tak dobrze, jak u osób młodszych . Warto mieć to na uwadze podczas planowania świątecznego menu.
Sprawdź także, jaką rybę warto kupić w Dino oraz dowiedz się, dlaczego warto wybrać się do Biedronki .