Polacy omijają ją szerokim łukiem, a jest zdrowsza niż inne ryby. Każdy powinien spróbować
Dieta Polaków jest bardzo uboga w ryby. Ceny ryb, między innymi dorsza, czy łosia stale rosną, jednak w sklepach dostaniemy również o wiele tańszą rybę. Makrela wędzona jest jedną z najzdrowszych ryb i ma wiele wartości odżywczych. Przygotujemy z niej nie tylko pasty na kanapkę, ale i pyszny obiad dla całej rodziny.
Makrela wędzona nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Mało kto wie, że ryba jest nie tylko tania, ale i bardzo zdrowa. Makrela wędzona jest zaliczana do jednych z najzdrowszych ryb , a porcja kosztuje około 10 zł.
Z makreli wędzonej przyrządzamy głównie pasty kanapkowe lub jemy jako dodatek do pieczywa. Pasty z twarogiem lub jajkami są smaczne, ale mogą się przejeść. Rybę możemy przyrządzić również na ciepło. Zrobimy z niej kotlety, farsz do pierogów i pyszne zapiekanki.
Według badań Polacy wciąż jedzą zbyt mało ryb. W naszym menu króluje przeważnie wieprzowina, drób i białe pieczywo, dopiero później warzywa, owoce, nabiał. Ryby są absolutnie niezbędne w naszej diecie. Ich składniki odżywcze mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Dlaczego warto wprowadzić do diety makrelę wędzoną?
Makrela jest tłustą rybą morską. Jest bogatym źródłem kwasów omega- 3, omega- 6. Kwasy te odgrywają bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Ich niedobór jest groźny dla zdrowia.
Makrela wędzona bogata jest również w witaminy z grupy B, witaminę A oraz D. Zawiera także potas, magnez, fosfor i selen. Te witaminy i pierwiastki mają nieoceniony wpływ między innymi na odporność oraz prawidłową pracę, serca i całego układu nerwowego.
Co można przyrządzić z makreli wędzonej?
Makrelę wędzoną jemy głównie jako dodatek do pieczywa, np. w formie pasty kanapkowej. Rybę możemy również jeść na ciepło i zrobić z niej pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Z makreli zrobimy szybką zapiekankę ziemniaczaną , zrobimy z niej kotlety, dodamy ją do sałatki jarzynowej, a nawet wyśmienite pierogi- tu poznasz przepis na pierogi z makrelą. Takich jeszcze nie jadłaś.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co oznacza biała obwódka na pączku? Jest bardzo ważna, mało kto ma pojęcie
-
Zetrzyj na tarce i dodaj zamiast bułki. Mielone będą pyszne, sycące i mega soczyste
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama