Smakosze.pl Dieta Polacy zapomnieli o tym napoju, a jest niesamowicie zdrowy. Dietetyk ujawnił zadziwiające fakty
Facebook/Dr Bartek Kulczyński, Canva/Fascinadora

Polacy zapomnieli o tym napoju, a jest niesamowicie zdrowy. Dietetyk ujawnił zadziwiające fakty

13 września 2023

Maślanka, a może kefir? O jednych z tych napojów Polacy trochę zapomnieli. Okazuje się, że powinniśmy częściej sięgać po maślankę. Dlaczego? To wyjaśnia dr Bartek Kulczyński, który jest dietetykiem i doktorem w dziedzinie technologii żywności i żywienia.

Maślanka, czyli pij ją na zdrowie

Fermentowane produkty mleczne są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Należy do nich jogurt naturalny i kefir. Po te produkty sięgamy dość często. Jednak powinniśmy też pamiętać o piciu maślanki.

Maślanka powstaje na bazie mleka, posiada cenne bakterie i kwasy organiczne. Ma łagodny i nieco kwaskowaty smak. Podczas jej produkcji wykorzystuje się inne bakterie niż w produkcji kefiru. Warto podkreślić, że maślanka jest produktem dość niskokalorycznym. Jedna szklanka dostarczy nam 110 kalorii.

maślanka
Canva/alpaksoy
Bez pieczenia, parzonego ciasta i brudzenia rąk. Ta karpatka podbiła serca Polaków

Maślanka to wartościowe białko

Maślanka jest dobrym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej. Jedna szklanka zawiera aż 8,5 g tego składnika. Dostarcza nam też cennej leucyny, która buduje masę mięśniową. Szklanka tego napoju pokrywa zapotrzebowanie na ten aminokwas w 25%.

Maślankę powinny pić szczególnie osoby starsze, których masa mięśniowa nie jest już taka jak dawniej. Leucyna pozwoli wzmocnić ten obszar i wzmacnia kondycję seniorów. Maślanka jest świetnym źródłem potasu i dostarcza nam go więcej nawet niż banany. Warto zauważyć, że maślanka zawiera też sporo wapnia, który utrzymuje zdrowe kości i zęby, zapobiega krzepnięcie krwi i wpływa korzystnie na pracę mięśni.

Maślanka, czyli wartościowy i pyszny napój

Maślanka pełna jest też witaminy B12 i szklanka tego napoju pokrywa w 35% nasze zapotrzebowanie na tę witaminę. Jej niedobór zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe i osłabia funkcje psychiczne . Ten napój dostarcza nam też witaminę B2, która zapobiega uczucie zmęczenia, wpływa na wzrok i skórę.

Regularne picie maślanki obniża ciśnienie tętnicze i obniża zły cholesterol. Dodatkowo zapobiega cukrzycy, chorobom serca i depresji . Fermentowane produkty mleczne polecane są osobom, które mają za sobą antybiotykoterapie. Dzięki nim możemy odbudować korzystną mikroflorę jelit. Pisaliśmy o szybkim cieście z dodatkiem maślanki. Podawaliśmy też przepis na naleśniki na maślance.

maślanka
Canva/Franck-Boston

Źródło: YouTube/@drbartek-krocej

Ten błąd rujnuje smak sałatki jarzynowej. Przez niego ląduje w koszu
Gessler podała przepis na idealne naleśniki. Wlewa do nich nie tylko wodę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy