Ekspresowa polewa do sernika
Sernik jest bardzo uniwersalnym ciastem, który możemy udekorować dowolną polewą i próbować nowych smaków. Poznaj przepis na tradycyjną polewę czekoladową do sernika i polewę z owoców leśnych do sernika, które doskonale łączą się z delikatnym, puszystym ciastem.
Sernik jest moim ulubionym ciastem. Niezależnie od tego, czy pieczony, czy na zimno, zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Sernik ma tak genialny, delikatny smak i puszystą konsystencję, że nie można przestać jeść po jednym kawałku. Sernik świetnie łączy się z polewami i ulubionymi owocami, tworząc najlepsze i najsmaczniejsze ciasto na każdą okazję.
Do przygotowania polewy tradycyjnej potrzebujesz wyłącznie dwóch składników: masła i gorzkiej czekolady. Polewa jest bardzo czekoladowa, plastyczna i rewelacyjnie łączy się z serową masą. Polewę przygotuj w kąpieli wodnej, aby się nie przypaliła i nie zmieniła smaku.
Polewa z owoców leśnych równie dobrze komponuje się z sernikiem. Serowy puch smakuje obłędnie w towarzystwie kwaśnych, orzeźwiających owoców. Aby mus dobrze zgęstniał na cieście, tworząc ładną polewę, namocz żelatynę w odrobinie wody, a następnie rozprowadź ją kolejno w gorącej wodzie i odrobinie musu. Nie wlewaj wrzątku do żelatyny, ponieważ straci swoje właściwości.
Jeśli szukasz inspiracji na polewę do sernika- tu poznasz przepis na polewę karmelową oraz polewę z masła orzechowego , które doskonale łączą się z puszystym ciastem.
Przepis na czekoladową polewę do sernika
Składniki:
-
tabliczka gorzkiej czekolady
-
80 g miękkiego masła
Jak przygotować polewę czekoladową do sernika?
Połam czekoladę i rozpuść ją razem z masłem w kąpieli wodnej, dobrze wymieszaj, ostudź i polej nią sernik, następnie odstaw w chłodne miejsce na godzinę, aby polewa dobrze stężała.
Przepis na polewę do sernika z owoców leśnych
Składniki:
-
150 g owoców leśnych mrożonych lub z puszki
-
5 łyżek wody
-
łyżeczka żelatyny
-
łyżka cukru pudru
Jak przygotować polewę do sernika z owoców leśnych?
Żelatynę zalej odrobiną wody, aby napęczniała. Owoce blenduj z cukrem pudrem na gładki mus. Do żelatyny wlej 5 łyżek gorącej, ale nie wrzącej wody i mieszaj do rozpuszczenia.
Do żelatyny dodaj odrobinę musu, ponownie wymieszaj i połącz z musem owocowym. Polewę wyłóż na sernik i wstaw do lodówki na 2 godziny, aby polewa zgęstniała.