Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polewa karmelowa - prosty przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.11.2021 01:00

Polewa karmelowa - prosty przepis

Polewa karmelowa
canva/katelig

Polewa karmelowa jest bardzo słodką, smaczną i prostą polewą, którą udekorujesz ciasta, torty i desery. Polewa doskonale sprawdzi się również do naleśników na słodko lub domowych gofrów. Poznaj przepis na wyśmienitą i uniwersalną polewę karmelową.

Biały cukier poddany obróbce termicznej zmienia się w gęsty, słodki karmel o ładnym, brązowym kolorze. Karmel połączony z masłem i słodką śmietanką tworzy doskonałą, gęstą polewę, która urozmaici każde ciasto i deser. Przed przygotowaniem polewy wyjmij masło z lodówki, aby było miękkie.

Polewa karmelowa doskonale komponuje się z puszystym sernikiem. Gotowe ciasto oprósz dodatkowo płatkami migdałowymi, będzie smakować i wyglądać obłędnie. Karmel świetnie sprawdzi się również do polania deserów lodowych, pana cotty, gofrów. Przygotuj również naleśniki na słodko z serkiem lub czekoladą i polej je karmelem. Naleśniki znikną błyskawicznie z talerzy.

Przepis na polewę karmelową

Składniki:

  • 110 g cukru

  • 100 ml śmietany 36%

  • 50 g masła

Jak przygotować polewę karmelową?

Cukier wsyp do małego garnka i gotuj, aż się rozpuści, następnie dodaj masło, śmietanę, dokładnie wymieszaj i gotuj, aż polewa będzie gęsta i jednolita.