Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealna na kolację pasta z oliwek
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 03.03.2021 01:00

Idealna na kolację pasta z oliwek

Oliwki w formie pasty
Pixabay / RitaE

Oliwki w formie pasty idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa. Taka kolacja z pewnością spotka się z aprobatą nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Tapenada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem.

Oliwki w zdrowej i pysznej odsłonie

Bez wątpienia oliwki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Dodajemy je, chociażby do dań kuchni włoskiej. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ciasto do pizzy od Magdy Gessler. Tym razem pod lupę weźmiemy tapenadę.

Pasta, w której wykorzystuje się oliwki, jest bogata w cenne składniki odżywcze. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Ekologia, tapenada dostarcza witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów w postaci magnezu, wapnia i żelaza.

Oliwki to nie wszystko, co wchodzi w skład pasty. Obok nich znajdziemy między innymi kapary, które zawierają antyoksydanty. Niepozorna tapenada może pomóc nam w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz wzmocnić kości

Tapenada jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, poradzą sobie z tym przepisem. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

  • 200 g czarnych oliwek

  • 45 g kaparów

  • 2 filety anchois

  • ząbek czosnku

  • 75 ml oliwy

  • sok z połówki cytryny

(Wikipedia / Berenguier Duncan / CC-BY-SA 2.5)

W jaki sposób oliwki przemienić w tapenadę?

Na początku oliwki musimy wydrylować z pestek. Filety anchois opłukujemy z soli, a czosnek wyciskamy. Całość ze sobą łączymy przy użyciu miksera lub blendera. Stopniowo dolewamy oliwę oraz sok z połówki cytryny. Warto robić to powoli.

Nasza pasta jest już gotowa. Na koniec możemy doprawić ją zielonym pieprzem. Oczywiście tapenadę możemy przyrządzić również w innych wersjach. Godna uwagi jest ta, w której dodaje się pomidory suszone. Wówczas warto wzbogacić składniki o odrobinę octu balsamicznego.

Tapenada z pewnością przyprawi o zachwyt domowników. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa. Warto wypróbować przepis na domowy chleb. Pasta na takim specjale będzie smakowała jeszcze lepiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ekologia

Zapraszamy na nasz Instagram