Smakosze.pl
Oliwki w formie pasty

Pixabay / RitaE

Idealna na kolację pasta z oliwek

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Oliwki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Oliwki z łatwością możemy przemienić w wyśmienitą pastę. Tapenada to nie tylko fantastyczny smak. Jej wpływ na

Oliwki w formie pasty idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa. Taka kolacja z pewnością spotka się z aprobatą nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Tapenada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem.

Oliwki w zdrowej i pysznej odsłonie

Bez wątpienia oliwki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Dodajemy je, chociażby do dań kuchni włoskiej. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ciasto do pizzy od Magdy Gessler. Tym razem pod lupę weźmiemy tapenadę.

Pasta, w której wykorzystuje się oliwki, jest bogata w cenne składniki odżywcze. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Ekologia, tapenada dostarcza witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów w postaci magnezu, wapnia i żelaza.

Oliwki to nie wszystko, co wchodzi w skład pasty. Obok nich znajdziemy między innymi kapary, które zawierają antyoksydanty. Niepozorna tapenada może pomóc nam w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz wzmocnić kości

Tapenada jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, poradzą sobie z tym przepisem. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

  • 200 g czarnych oliwek

  • 45 g kaparów

  • 2 filety anchois

  • ząbek czosnku

  • 75 ml oliwy

  • sok z połówki cytryny

(Wikipedia / Berenguier Duncan / CC-BY-SA 2.5)

W jaki sposób oliwki przemienić w tapenadę?

Na początku oliwki musimy wydrylować z pestek. Filety anchois opłukujemy z soli, a czosnek wyciskamy. Całość ze sobą łączymy przy użyciu miksera lub blendera. Stopniowo dolewamy oliwę oraz sok z połówki cytryny. Warto robić to powoli.

Nasza pasta jest już gotowa. Na koniec możemy doprawić ją zielonym pieprzem. Oczywiście tapenadę możemy przyrządzić również w innych wersjach. Godna uwagi jest ta, w której dodaje się pomidory suszone. Wówczas warto wzbogacić składniki o odrobinę octu balsamicznego.

Tapenada z pewnością przyprawi o zachwyt domowników. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa. Warto wypróbować przepis na domowy chleb. Pasta na takim specjale będzie smakowała jeszcze lepiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ekologia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >
Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół

Przepisy

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Czytaj więcej >
Zachwycające kotlety mielone gyros

Przepisy

Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

Czytaj więcej >
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Przepisy

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Czytaj więcej >
Cukier możesz zrobić z łatwością w domu

Przepisy

Cukier możesz zrobić z łatwością w domu. Limity w Biedronce nie będą Ci już straszne

Czytaj więcej >
mizeria z miętą

Przepisy

Orzeźwiająca mizeria z jogurtem i miętą. Surówka strąci z podium inne wersje dania

Czytaj więcej >