Smakosze.pl
Oliwki w formie pasty

Pixabay / RitaE

Idealna na kolację pasta z oliwek

3 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Oliwki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Oliwki z łatwością możemy przemienić w wyśmienitą pastę. Tapenada to nie tylko fantastyczny smak. Jej wpływ na

Oliwki w formie pasty idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa. Taka kolacja z pewnością spotka się z aprobatą nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Tapenada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem.

Oliwki w zdrowej i pysznej odsłonie

Bez wątpienia oliwki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Dodajemy je, chociażby do dań kuchni włoskiej. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ciasto do pizzy od Magdy Gessler. Tym razem pod lupę weźmiemy tapenadę.

Pasta, w której wykorzystuje się oliwki, jest bogata w cenne składniki odżywcze. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Ekologia, tapenada dostarcza witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów w postaci magnezu, wapnia i żelaza.

Oliwki to nie wszystko, co wchodzi w skład pasty. Obok nich znajdziemy między innymi kapary, które zawierają antyoksydanty. Niepozorna tapenada może pomóc nam w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz wzmocnić kości

Tapenada jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, poradzą sobie z tym przepisem. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

  • 200 g czarnych oliwek

  • 45 g kaparów

  • 2 filety anchois

  • ząbek czosnku

  • 75 ml oliwy

  • sok z połówki cytryny

(Wikipedia / Berenguier Duncan / CC-BY-SA 2.5)

W jaki sposób oliwki przemienić w tapenadę?

Na początku oliwki musimy wydrylować z pestek. Filety anchois opłukujemy z soli, a czosnek wyciskamy. Całość ze sobą łączymy przy użyciu miksera lub blendera. Stopniowo dolewamy oliwę oraz sok z połówki cytryny. Warto robić to powoli.

Nasza pasta jest już gotowa. Na koniec możemy doprawić ją zielonym pieprzem. Oczywiście tapenadę możemy przyrządzić również w innych wersjach. Godna uwagi jest ta, w której dodaje się pomidory suszone. Wówczas warto wzbogacić składniki o odrobinę octu balsamicznego.

Tapenada z pewnością przyprawi o zachwyt domowników. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa. Warto wypróbować przepis na domowy chleb. Pasta na takim specjale będzie smakowała jeszcze lepiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ekologia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler

Czytaj więcej >
rogaliki maślane

Przepisy

Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >