Oliwki w formie pasty
Pixabay / RitaE

Idealna na kolację pasta z oliwek

Oliwki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Oliwki z łatwością możemy przemienić w wyśmienitą pastę. Tapenada to nie tylko fantastyczny smak. Jej wpływ na zdrowie może zaskoczyć niejedną osobę.

Oliwki w formie pasty idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa. Taka kolacja z pewnością spotka się z aprobatą nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Tapenada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem.

Oliwki w zdrowej i pysznej odsłonie

Bez wątpienia oliwki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Dodajemy je, chociażby do dań kuchni włoskiej. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ciasto do pizzy od Magdy Gessler. Tym razem pod lupę weźmiemy tapenadę.

Pasta, w której wykorzystuje się oliwki, jest bogata w cenne składniki odżywcze. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Ekologia, tapenada dostarcza witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów w postaci magnezu, wapnia i żelaza.

Oliwki to nie wszystko, co wchodzi w skład pasty. Obok nich znajdziemy między innymi kapary, które zawierają antyoksydanty. Niepozorna tapenada może pomóc nam w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz wzmocnić kości.

Pyszny deser z tłuczonych ziemniakówPyszny deser z tłuczonych ziemniakówCzytaj dalej

Tapenada jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, poradzą sobie z tym przepisem. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

  • 200 g czarnych oliwek
  • 45 g kaparów
  • 2 filety anchois
  • ząbek czosnku
  • 75 ml oliwy
  • sok z połówki cytryny

Oliwki w formie pasty

(Wikipedia / Berenguier Duncan / CC-BY-SA 2.5)

W jaki sposób oliwki przemienić w tapenadę?

Na początku oliwki musimy wydrylować z pestek. Filety anchois opłukujemy z soli, a czosnek wyciskamy. Całość ze sobą łączymy przy użyciu miksera lub blendera. Stopniowo dolewamy oliwę oraz sok z połówki cytryny. Warto robić to powoli.

Nasza pasta jest już gotowa. Na koniec możemy doprawić ją zielonym pieprzem. Oczywiście tapenadę możemy przyrządzić również w innych wersjach. Godna uwagi jest ta, w której dodaje się pomidory suszone. Wówczas warto wzbogacić składniki o odrobinę octu balsamicznego.

Tapenada z pewnością przyprawi o zachwyt domowników. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa. Warto wypróbować przepis na domowy chleb. Pasta na takim specjale będzie smakowała jeszcze lepiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ekologia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł