Pomysły na zdrowe śniadanie bez chleba
pixabay.com

Pomysły na zdrowe śniadanie bez chleba

Kanapki są jedną z najpopularniejszych form śniadań w Polsce. Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez pieczywa. Jednak nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a nasza dieta powinna być zróżnicowana. Oto kilka zdrowych propozycji, które zastąpią nam klasyczne kanapki o poranku i zagwarantują energię na cały dzień.

Fit owsianka

Owsianka jest prawdopodobnie jednym z najprostszych posiłków, jaki można przygotować. Ponadto szybko się ją robi i niewiele kosztuje. Te cechy sprawiają, że idealnie sprawdzi się na śniadanie. O poranku zazwyczaj mamy niewiele czasu i nie chcemy spędzać go w kuchni. Można ją zrobić na bazie mleka lub wody. Zalewamy płatki owsiane wybranym płynem w proporcji: 1 porcja płatków do 3 porcji mleka lub wody. Następnie gotujemy całość na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas ją mieszając. Kiedy owsianka wchłonie płyn i nabierze kremowej konsystencji, jest gotowa do spożycia. Można dodatkowo przyozdobić ją zdrowymi dodatkami, jak garść owoców, orzechy, miód czy cynamon. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Takie śniadanie będzie niewątpliwie zdrowe i zagwarantuje nam sytość na cały poranek. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić więcej czasu, może kupić płatki ekspresowe, które wystarczy zalać wrzątkiem i od razu zjeść.

Kolorowe koktajle

Jeśli ktoś lubi lekkie śniadania to zdrowe i szybkie w przygotowaniu koktajle będą dla niego idealną opcją. Podobnie jak owsianka, można je zrobić na tysiąc sposobów. Przy odpowiedniej mieszance składników, zapewnimy sobie mnóstwo witamin, mikroelementów i składników odżywczych w płynnej formie. Podstawą każdego koktajlu będzie dowolne mleko, jogurt lub woda. Następnie warto dodać chociaż trochę zieleniny – jarmużu, szpinaku czy sałaty. Nawet jeśli nie chcemy, aby zdominowały cały posiłek, to dorzucenie małej garści będzie niewyczuwalne, a sprawi, że nasz koktajl będzie zdrowszy. Kolejnym ważnym składnikiem są owoce. Świetnie sprawdzają się tu truskawki, jagody czy maliny, ale można też eksperymentować z gruszkami, jabłkami i innymi owocami. Aby nadać jej więcej słodkości, warto dorzucić banana. Całość zawsze dokładnie blendujemy. Taki prosty koktajl będzie już gotowy do spożycia. Możemy oczywiście zastosować się do własnych preferencji smakowych i dodać więcej różnych składników. Jeśli zależy nam na sytości, warto dorzucić pół szklanki płatków owsianych, przegotowanej kaszy jaglanej lub jęczmiennej. Wbrew pozorom nie wpłyną one szczególnie na smak, a sprawią, że koktajl będzie bardziej przypominał wartościowy posiłek niż prosty napój. Warto też dodać takie składniki jak awokado, nasiona chia, siemię lniane lub inne tzw. „superfoodsy”. Zdrowy koktajl to idealny sposób na rozpoczęcia dnia.

Jogurt z musli i owocami

Kolejnym przykładem zdrowego i prostego śniadania jest zjedzenie jogurtu naturalnego lub greckiego z wybranymi dodatkami. Ważne tu jest sprawdzenie składu jogurtu, gdyż często możemy spotkać się z niepotrzebną ilością dodatkowego cukrów, barwników czy konserwantów. Prawdopodobnie dlatego większość sklepowych jogurtów owocowych nie nadaje się do jedzenia, gdy staramy się zdrowo odżywiać. Najlepiej kupić najprostszy jogurt naturalny lub grecki i samodzielnie dorzucić do niego świeże albo mrożone owoce. Idealnie sprawdzi się tu też dodatek naturalnego miodu i musli. Przy tym drugim musimy znowu uważać na skład. Większość sklepowych musli jest pełna sztucznych składników i cukru. Mimo to nadal da znaleźć się takie z czystym składem.

Jajka w różnych postaciach

Dla osób, którym zależy na mniej słodkich i bardziej proteinowych śniadaniach idealnym wyborem będą jajka. Można je zjeść na twardo, miękko, sadzone, w formie omletu, jajecznicy czy w koszulce. Idealnie do nich będą pasowały pomidory czy awokado. Wiele osób przepada też za dodatkiem w formie bekonu czy kiełbasy do jajek, jednak jeśli zależy nam na zdrowiu, nie należy z nimi przesadzać. Jajka same w sobie zawierają bardzo wiele składników odżywczych i mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, aczkolwiek dietetycy radzą, by nie jeść ich więcej niż średnio jedno dziennie. Taka dieta z pewnością przyniesie nam same korzyści.

Następny artykuł