Smakosze.pl

Canva / Volha Barysevich ; Canva / Marcus Lindstrom

Poszła zimą do lasu, wróciła z koszykiem grzybów. Zdradziła, gdzie ich szukać

2 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Kto to słyszał iść na grzyby zimą? Dla wielu osób taki pomysł może wydawać się niedorzeczny. Pani Ewa z facebookowego profilu "Leśne Wojaże" ma na ten temat zgoła odmienne zdanie. Wystarczy odrobina wiedzy na temat tego jakich grzybów warto szukać w panujące chłody i gdzie najprościej je znaleźć.

Na grzybobranie najchętniej wybieramy się w okresie od września do pierwszych przymrozków. Wtedy właśnie możemy natknąć się na borowiki, podgrzybki czy złociste kurki. Okazuje się, że w zimowe miesiące nasz koszyk możemy zapełnić równie skutecznie. Poznajcie płomienicę zimową, uszaka brzozowego oraz dobrze nam znanego boczniaka ostrygowatego.

Pani Ewa Podzieliła się wiedzą na temat jadalnych grzybów zimowych. Zachwala nie tylko ich smak, ale również właściwości zdrowotne. Podpowiada również, gdzie poszczególne gatunki najchętniej występują. Baczne oko przyda się na terenach podmokłych i bagiennych.

Jakie popularne jadalne grzyby można spotkać w lesie zimą?

Kto z nas nie napotkał na sklepowej półce boczniaków? Okazuje się, ze grzyby te bez problemu znaleźć można w polskich lasach. Występują one na zmurszałych pniach drzew liściastych.

Dlaczego warto zbierać boczniaki? Przede wszystkim dla ich uniwersalnego zastosowania w kuchni. Z powodzeniem mogą być wykorzystane w kuchni roślinnej. Boczniaki są bogatym źródłem białek, wobec czego łatwo zastąpić nimi mięso.

W popularnych grzybach znajdziemy też inne składniki odżywcze. Boczniaki bogate są w aminokwasy. Stanowią także źródło minerałów i witamin. Aż trudno uwierzyć, że wszystkie te korzyści możemy znaleźć na drzewie podczas spaceru.

Jakie jeszcze grzyby warto zebrać podczas zimowego spaceru?

Nieco mniej znanym grzybem jest płomienica zimowa. Do niedawna nosiła nazwę zimówki aksamitnotrzonowej. Ten zdrowy gatunek pomaga zwalczać stany zapalne, stres oraz bezsenność. Poza tym płomienica uchodzi za grzyb smaczny.

Płomienica zimowa rośnie na martwych drzewach liściastych. Wypatrywać jej trzeba nawet kilka metrów na ziemią. Jej znakiem rozpoznawczym jest trzon, który wygląda, jak pokryty brązowym aksamitem. Grzyby tego gatunku nie gniją i są odporne na mróz.

Podczas zimowego spaceru w lesie stosunkowo łatwo natknąć się na uszaka bzowego. Nazywany jest niekiedy "polskim grzybem mun". Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi, przypominającemu nieco ludzkie ucho. Rośnie przede wszystkim na pniach czarnego bzu, ale także na innych gatunkach drzew liściastych.

Uszak bzowy ceniony jest ze względu na swoje właściwości. Grzyby te stymulują układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. W lesie można spotkać go nie tylko zimą, ale przez cały rok. Miejcie oczy i uszy otwarte. Boczniaki pieczone z tymiankiem wprost obezwładniają aromatem . Koniecznie dowiedz się więcej o niezwykłych zdrowotnych właściwościach niektórych grzybów jadalnych .

Canva / Alexander62
Canva / Alexander62

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >