Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Poszła zimą do lasu, wróciła z koszykiem grzybów. Zdradziła, gdzie ich szukać
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.02.2023 17:04

Poszła zimą do lasu, wróciła z koszykiem grzybów. Zdradziła, gdzie ich szukać

grzyby
Canva / Volha Barysevich ; Canva / Marcus Lindstrom

Kto to słyszał iść na grzyby zimą? Dla wielu osób taki pomysł może wydawać się niedorzeczny. Pani Ewa z facebookowego profilu "Leśne Wojaże" ma na ten temat zgoła odmienne zdanie. Wystarczy odrobina wiedzy na temat tego jakich grzybów warto szukać w panujące chłody i gdzie najprościej je znaleźć.

Na grzybobranie najchętniej wybieramy się w okresie od września do pierwszych przymrozków. Wtedy właśnie możemy natknąć się na borowiki, podgrzybki czy złociste kurki. Okazuje się, że w zimowe miesiące nasz koszyk możemy zapełnić równie skutecznie. Poznajcie płomienicę zimową, uszaka brzozowego oraz dobrze nam znanego boczniaka ostrygowatego.

Pani Ewa Podzieliła się wiedzą na temat jadalnych grzybów zimowych. Zachwala nie tylko ich smak, ale również właściwości zdrowotne. Podpowiada również, gdzie poszczególne gatunki najchętniej występują. Baczne oko przyda się na terenach podmokłych i bagiennych.

Jakie popularne jadalne grzyby można spotkać w lesie zimą?

Kto z nas nie napotkał na sklepowej półce boczniaków? Okazuje się, ze grzyby te bez problemu znaleźć można w polskich lasach. Występują one na zmurszałych pniach drzew liściastych.

Dlaczego warto zbierać boczniaki? Przede wszystkim dla ich uniwersalnego zastosowania w kuchni. Z powodzeniem mogą być wykorzystane w kuchni roślinnej. Boczniaki są bogatym źródłem białek, wobec czego łatwo zastąpić nimi mięso.

W popularnych grzybach znajdziemy też inne składniki odżywcze. Boczniaki bogate są w aminokwasy. Stanowią także źródło minerałów i witamin. Aż trudno uwierzyć, że wszystkie te korzyści możemy znaleźć na drzewie podczas spaceru.

Jakie jeszcze grzyby warto zebrać podczas zimowego spaceru?

Nieco mniej znanym grzybem jest płomienica zimowa. Do niedawna nosiła nazwę zimówki aksamitnotrzonowej. Ten zdrowy gatunek pomaga zwalczać stany zapalne, stres oraz bezsenność. Poza tym płomienica uchodzi za grzyb smaczny.

Płomienica zimowa rośnie na martwych drzewach liściastych. Wypatrywać jej trzeba nawet kilka metrów na ziemią. Jej znakiem rozpoznawczym jest trzon, który wygląda, jak pokryty brązowym aksamitem. Grzyby tego gatunku nie gniją i są odporne na mróz.

Podczas zimowego spaceru w lesie stosunkowo łatwo natknąć się na uszaka bzowego. Nazywany jest niekiedy "polskim grzybem mun". Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi, przypominającemu nieco ludzkie ucho. Rośnie przede wszystkim na pniach czarnego bzu, ale także na innych gatunkach drzew liściastych.

Uszak bzowy ceniony jest ze względu na swoje właściwości. Grzyby te stymulują układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. W lesie można spotkać go nie tylko zimą, ale przez cały rok. Miejcie oczy i uszy otwarte. Boczniaki pieczone z tymiankiem wprost obezwładniają aromatem. Koniecznie dowiedz się więcej o niezwykłych zdrowotnych właściwościach niektórych grzybów jadalnych.

Canva / Alexander62
Canva / Alexander62

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Tagi: Grzyby