Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne. Wystarczy popularny dodatek
Placki ziemniaczane mają spore grono wielbicieli. Proste danie nabierze jeszcze więcej smaku, gdy do masy dodamy nieco twarogu. Nabiał sprawi, że placki staną się bardziej sycące, a przyrządzenie ich w piekarniku doda rarytasowi lekkości. Koniecznie spróbujcie, bo jesteśmy przekonani, że pokochacie je od pierwszego kęsa.
Znudziły wam się klasyczne placki ziemniaczane? Dodajcie do tartych warzyw trochę twarogu, a uzyskacie smaczny posiłek, który nasyci was na długo. Przygotowanie jest bardzo proste — nawet dziecko sobie poradzi. Spróbujecie?
Przepis na znakomite placki ziemniaczane z twarogiem
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
250 g chudego twarogu
-
2 ząbki czosnku
-
3 jajka
-
ok. 40 g mąki ziemniaczanej
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
natka pietruszki wedle uznania
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce wprost do miski. Osączamy je z większości soku, dodajemy zebraną na dnie skrobię oraz mąkę ziemniaczaną , zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jaja.
Masę mieszamy z rozdrobnionym twarogiem. Możemy go przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub jeśli chcemy wyczuwać kawałki twarogu, jedynie go pokruszyć. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy natkę pietruszki.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy niezbyt duże placki ziemniaczane. Pieczemy je pół godziny , obracając w połowie czasu przyrządzania, by równo się zrumieniły. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z sosem grzybowym .
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite placki. Szczególnie polecamy jesienny rarytas z dynią . Być może spodobają wam się także fuczki , czyli przysmak z kiszoną kapustą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem
-
Fit wersja jesiennego sernika zachwyci każdego. Jedz bez wyrzutów sumienia
-
Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent