Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne. Wystarczy popularny dodatek
canva/Rome2015

Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne. Wystarczy popularny dodatek

29 września 2022

Placki ziemniaczane mają spore grono wielbicieli. Proste danie nabierze jeszcze więcej smaku, gdy do masy dodamy nieco twarogu. Nabiał sprawi, że placki staną się bardziej sycące, a przyrządzenie ich w piekarniku doda rarytasowi lekkości. Koniecznie spróbujcie, bo jesteśmy przekonani, że pokochacie je od pierwszego kęsa.

Znudziły wam się klasyczne placki ziemniaczane? Dodajcie do tartych warzyw trochę twarogu, a uzyskacie smaczny posiłek, który nasyci was na długo. Przygotowanie jest bardzo proste — nawet dziecko sobie poradzi. Spróbujecie?

Przepis na znakomite placki ziemniaczane z twarogiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 250 g chudego twarogu

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 jajka

  • ok. 40 g mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • natka pietruszki wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem?

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce wprost do miski. Osączamy je z większości soku, dodajemy zebraną na dnie skrobię oraz mąkę ziemniaczaną , zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jaja.

Masę mieszamy z rozdrobnionym twarogiem. Możemy go przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub jeśli chcemy wyczuwać kawałki twarogu, jedynie go pokruszyć. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy natkę pietruszki.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy niezbyt duże placki ziemniaczane. Pieczemy je pół godziny , obracając w połowie czasu przyrządzania, by równo się zrumieniły. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z sosem grzybowym .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite placki. Szczególnie polecamy jesienny rarytas z dynią . Być może spodobają wam się także fuczki , czyli przysmak z kiszoną kapustą.

Placki ziemniaczane z twarogiem są znakomite
canva/gabrielasauciuc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy