Jak zrobić sos ze świeżych grzybów? Idealny do makaronu i nie tylko
Sos ze świeżych grzybów jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Wystarczy aromatyczny miks leśnych specjałów i nabiału podać z dowolnym makaronem lub kluskami. Zrobienie dania nie zajmie więcej niż pół godziny, a rodzina będzie zachwycona.
Grzyby leśne mają wielu amatorów. Wczesną jesienią, gdy w lasach nietrudno znaleźć podgrzybki czy borowiki, makaron z sosem na ich bazie można wyczarować w zaledwie kilka chwil. Jego smak bije na głowę dania podawane w niejednej restauracji. Skusicie się?
Przepis na znakomity sos ze świeżych grzybów
Składniki:
50 dag świeżych leśnych, grzybów, np. podgrzybków lub borowików
2 nieduże cebule
2-3 ząbki czosnku
150 ml warzywnego bulionu
200 ml śmietany 12%
pół łyżeczki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka tymianku
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
posiekana natka pietruszki wedle uznana
Jak zrobić pyszny sos ze świeżych grzybów?
Przygotowanie rozpoczynamy od starannego oczyszczenia grzybów. Zanieczyszczenia usuwamy wilgotną ściereczką. Grzyby kroimy w niezbyt cienkie plasterki.
Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo na niezbyt dużym ogniu. W międzyczasie solimy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wrzucamy grzyby.
Po wstępnym przesmażeniu grzybów wlewamy bulion. Patelnię przykrywamy i całość dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Wsypujemy także tymianek, nieco soli oraz solidną porcję świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy.
Sos ze świeżych grzybów zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego natkę pietruszki. Podajemy od razu z dowolnym makaronem lub kluskami z ziemniaków.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z makaronem. Spróbujecie koniecznie znakomitej zapiekanki z serem żółtym i pieczarkami. Być może spodoba wam się również prosty patent na lasagne z patelni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczna kapusta zasmażana po góralsku. Wyróżnia ją 1 uwielbiany składnik
Nie uwierzysz, co Ojciec Grande dodawał do gotujących się ziemniaków. Można je jeść dosłownie same
Jak przygotować wątróbkę, żeby nie była gorzka? Znamy niezawodny patent