Jak zrobić sos ze świeżych grzybów? Idealny do makaronu i nie tylko
![Jak zrobić sos ze świeżych grzybów?](https://images.iberion.media/images/1920/3_G_Lg_B_Bued6_QN_Of_I_Wu_Uluz3_Jak_zrobic_sos_ze_swiezych_grzybow_1c109a647f.jpg)
Sos ze świeżych grzybów jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Wystarczy aromatyczny miks leśnych specjałów i nabiału podać z dowolnym makaronem lub kluskami. Zrobienie dania nie zajmie więcej niż pół godziny, a rodzina będzie zachwycona.
Grzyby leśne mają wielu amatorów. Wczesną jesienią, gdy w lasach nietrudno znaleźć podgrzybki czy borowiki, makaron z sosem na ich bazie można wyczarować w zaledwie kilka chwil. Jego smak bije na głowę dania podawane w niejednej restauracji. Skusicie się?
Przepis na znakomity sos ze świeżych grzybów
Składniki:
50 dag świeżych leśnych, grzybów, np. podgrzybków lub borowików
2 nieduże cebule
2-3 ząbki czosnku
150 ml warzywnego bulionu
200 ml śmietany 12%
pół łyżeczki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka tymianku
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
posiekana natka pietruszki wedle uznana
Jak zrobić pyszny sos ze świeżych grzybów?
Przygotowanie rozpoczynamy od starannego oczyszczenia grzybów. Zanieczyszczenia usuwamy wilgotną ściereczką. Grzyby kroimy w niezbyt cienkie plasterki.
Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo na niezbyt dużym ogniu. W międzyczasie solimy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wrzucamy grzyby.
Po wstępnym przesmażeniu grzybów wlewamy bulion. Patelnię przykrywamy i całość dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Wsypujemy także tymianek, nieco soli oraz solidną porcję świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy.
Sos ze świeżych grzybów zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego natkę pietruszki. Podajemy od razu z dowolnym makaronem lub kluskami z ziemniaków.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z makaronem. Spróbujecie koniecznie znakomitej zapiekanki z serem żółtym i pieczarkami. Być może spodoba wam się również prosty patent na lasagne z patelni.
![Sos ze świeżych grzybów pasuje do makaronu](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/H5nnkfnkBoHXxkaT4U66O/92a932125bde2151fb36be78c9b4a82b/Sos_ze___wie__ych_grzyb__w_pasuje_do_makaronu.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczna kapusta zasmażana po góralsku. Wyróżnia ją 1 uwielbiany składnik
Nie uwierzysz, co Ojciec Grande dodawał do gotujących się ziemniaków. Można je jeść dosłownie same
Jak przygotować wątróbkę, żeby nie była gorzka? Znamy niezawodny patent
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Anna Mucha](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_Mucha_5827c9f5b2.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)