Smakosze.pl Przepisy Pożywne placuszki bananowe z płatkami owsianymi. Spakuj dziecku zamiast kanapek do szkoły
canva/ lily_rochha

Pożywne placuszki bananowe z płatkami owsianymi. Spakuj dziecku zamiast kanapek do szkoły

7 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Lekkie placuszki bananowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek do szkoły. Dzieci uwielbiają takie rarytasy, a placuszki, mimo że są słodkie, nie mają dodatku cukru. Placki z bananów i płatków owsianych z pewnością posmakują każdemu łasuchowi.

Placuszki bananowe przygotujesz z trzech składników: dojrzałych bananów, jajek i płatków owsianych. Do placuszków bananowych możesz dodać również jabłko, które urozmaici smak całego dania. Jabłko pokrój w drobną kostkę i dodaj do zblendowanej masy. Wymieszaj, a następnie usmaż na oleju.

Placuszki bananowe możesz podać dziecku z jego ulubionymi dodatkami. Placki doskonale smakują z orzechami, bakaliami i świeżymi owocami. Osobiście polecam winogrona, brzoskwinie, borówki, w sezonie natomiast maliny i truskawki. Dzieci będą zachwycone szkolną przekąską.

Do przygotowania placuszków bananowych wykorzystaj płatki owsiane zwykłe, czyli grube, nieprzetworzone ziarna. Płatki błyskawiczne i górskie są już przetworzonym produktem i nie są tak bogate w błonnik i inne składniki odżywcze.

Pożywne placuszki bananowe z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 70 g płatków owsianych

  • 3 jajka

  • 2 dojrzałe, słodkie banany

Dodatkowo:

  • pół jabłka (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pożywne placuszki bananowe z płatkami owsianymi?

Banany pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do blendera kielichowego. Wbij jajka, wsyp płatki owsiane i zblenduj na gładką masę. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do masy, wymieszaj.

Masę smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju po kilka minut z każdej strony. Placuszki bananowe przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem, cukrem pudrem, świeżymi owocami.

Z bananów przygotujesz również prosty i pyszny deser bez pieczenia . Gorąco polecam także domowy chleb bananowy , będzie pasował i na śniadanie na słodko i jako dodatek do kawy.

Placuszki bananowe
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zielonysrodek

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy