Prawdziwe racuchy babuni, które bajecznie smakują. Prosty przepis, każdy może je zrobić
Szukasz pomysłu na szybki obiad na słodko? Przygotuj racuchy drożdżowe babuni, które oczarują wszystkich swoją puszystością, delikatnością i smakiem. Domowe racuchy z ciasta drożdżowego nie mają sobie równych.
W Internecie znajdziemy wiele przepisów na szybkie racuchy, jednak nie będą tak puszyste i smaczne, jak te przygotowane według tradycyjnej, babcinej receptury. Racuchy, aby były idealne, muszą być zrobione z dodatkiem świeżych drożdży.
Drożdżowe racuchy z jabłkami smakują wyśmienicie oprószone cukrem pudrem lub podane z domową konfiturą owocową. Tak podane placuszki są świetnym pomysłem na obiad na słodko lub podwieczorek dla całej rodziny.
Przed przygotowywaniem ciasta na racuchy wyjmijmy jajko z lodówki i podgrzejmy mleko. Mleko nie może być ani za gorące, ani za zimne, ponieważ drożdże nie urosną i ciasto nie będzie puszyste i smaczne. Zimne jajko również może sprawić, że drożdżowy zaczyn nie ruszy.
Przepis na racuchy babuni
Składniki:
-
400 g mąki pszennej
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
2 łyżki cukru
-
2 większe jabłka
-
jajko w temperaturze pokojowej
-
4 łyżki masła
-
1,5 szklanki ciepłego mleka
-
20 g świeżych drożdży
-
olej do smażenia
Jak zrobić racuchy babuni?
Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj pokruszone drożdże, wsyp cukier, cukier wanilinowy, zalej połową szklanki ciepłego mleka, przykryj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie rozpuść w rondelku masło i odstaw, żeby ostygło. Obierz i zetrzyj na tarce jabłka, odsącz je z nadmiaru soku. Do ciasta wlej resztę ciepłego mleka, wbij jajko, wlej masło, dodaj starte jabłka i dokładnie wymieszaj.
Miskę z ciastem ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Ciasto wykładaj łyżką zanurzoną wcześniej w gorącej wodzie, aby się nie przyklejało.
Racuchy smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe z jabłkami rewelacyjnie smakują również z domowymi powidłami śliwkowymi lub konfiturą truskawkową , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
-
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
-
Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
Źródło: poprostupycha.com