Smakosze.pl
Obieranie jajek bez wysiłku

canva

Prosty i błyskawiczny sposób na obieranie jajek na twardo

13 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Jajka to prawdziwy śniadaniowy szlagier. Bardzo chętnie jadamy się w formie jajecznicy, omletu oraz na twardo. Ten ostatni sposób, chociaż bardzo pyszny, miewa swoje wady. Skorupka od jajka niekiedy zupełnie nie chce schodzić, a zamiast pysznego śniadania, serwujemy sobie irytację. Dziś podpowiemy jak uniknąć zbędnych nerwów o poranku.

Obieranie jajek na twardo to bardzo niewdzięczne zajęcie. Często skorupka zamiast odejść w całości, odpada po małym kawałku, przez to całe jajko jest poszarpane, a przy okazji marnujemy jego białko.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Niezawodny sposób z użyciem sody

Jak się okazuje, aby uniknąć podobnych nieprzyjemności, wystarczy wrzucić do wody nieco sody oczyszczonej.

Sodę umieszczamy w wodzie na chwilę przed wrzuceniem jajek, a następnie gotujemy je jak zwykle do pożądanej konsystencji.

meat-hammer-2238538 1920 (2)

Łatwy sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe

CZYTAJ DALEJ

Na litr wody wystarczy wrzucić 1 czubatą łyżeczkę sody. Już taka niewielka ilość potrafi zdziałać prawdziwe cuda.

Jak działa soda?

Dodatek sody sprawia, że skorupka jajka nie przykleja się do białka. Wszystko przez podniesione pH jajka.

Na trudno w obieraniu jajek wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest świeżość jajka, im jest ono młodsze, tym większa szansa, że będzie obierać się z trudnością.

Starsze jajka uwalniają większe ilości dwutlenku węgla, dzięki czemu wzrasta poziom ich pH, dlatego podczas ich gotowania żadna soda nie będzie potrzeba.

Jeśli jesteś ciekawy jak zrobić idealną jajecznicę - tu znajdziesz genialny patent, a z tego artykułu dowiesz się jak wykonać perfekcyjne jajko na miękko.

źródło: Haps

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

3 najczęstsze błędy w kuchni, które mogą zniszczyć święta

Czytaj więcej >

Porady

Co zrobić, żeby makowiec nie był zbyt suchy?

Czytaj więcej >
Bigos idealny

Porady

Jak zrobić idealny bigos? Przestrzegaj kilku zasad

Czytaj więcej >
Czyszczenie mikrofalówki nigdy nie było tak proste

Porady

Jak szybko wyczyścić mikrofalówkę?

Czytaj więcej >
stół wigilijny

Porady

Jakie potrawy podaje się na Wigilię?

Czytaj więcej >
pierogi ruskie

Porady

Dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki?

Czytaj więcej >