Prosty i błyskawiczny sposób na obieranie jajek na twardo
Obieranie jajek na twardo to bardzo niewdzięczne zajęcie. Często skorupka zamiast odejść w całości, odpada po małym kawałku, przez to całe jajko jest poszarpane, a przy okazji marnujemy jego białko.
Jajka to prawdziwy śniadaniowy szlagier. Bardzo chętnie jadamy się w formie jajecznicy, omletu oraz na twardo. Ten ostatni sposób, chociaż bardzo pyszny, miewa swoje wady. Skorupka od jajka niekiedy zupełnie nie chce schodzić, a zamiast pysznego śniadania, serwujemy sobie irytację. Dziś podpowiemy jak uniknąć zbędnych nerwów o poranku.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Niezawodny sposób z użyciem sody
Jak się okazuje, aby uniknąć podobnych nieprzyjemności, wystarczy wrzucić do wody nieco sody oczyszczonej.
Sodę umieszczamy w wodzie na chwilę przed wrzuceniem jajek, a następnie gotujemy je jak zwykle do pożądanej konsystencji.
Na litr wody wystarczy wrzucić 1 czubatą łyżeczkę sody. Już taka niewielka ilość potrafi zdziałać prawdziwe cuda.
Jak działa soda?
Dodatek sody sprawia, że skorupka jajka nie przykleja się do białka. Wszystko przez podniesione pH jajka.
Na trudno w obieraniu jajek wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest świeżość jajka, im jest ono młodsze, tym większa szansa, że będzie obierać się z trudnością.
Starsze jajka uwalniają większe ilości dwutlenku węgla, dzięki czemu wzrasta poziom ich pH, dlatego podczas ich gotowania żadna soda nie będzie potrzeba.
Jeśli jesteś ciekawy jak zrobić idealną jajecznicę - tu znajdziesz genialny patent, a z tego artykułu dowiesz się jak wykonać perfekcyjne jajko na miękko.
źródło: Haps
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: