Prosty przepis na gołąbki z dodatkiem śliwek - kulinarny szlagier jesieni
Nie da się ukryć, że gołąbki są jednym z najbardziej sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Specjał można przygotować na wiele sposobów. Dziś wypróbujemy przepis na gołąbki, w których farszu zagoszczą śliwki. Jesienna wersja dania z pewnością przypadnie do gustu domownikom.
Gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu danie cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich smakołyków. Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty będzie jeszcze lepszy, jeśli dodasz do niego trochę śliwek.
Obłędne gołąbki w jesiennej odsłonie
Bez wątpienia gołąbki można zaliczyć do szlagierów polskiej kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je o owoce, które kojarzą się większości osób z jesienią . Tym razem sięgniemy po suszone śliwki. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
400 g mięsa mielonego
-
15 g suszonych śliwek
-
75 ml oleju
-
2 cebule
-
200 g ryżu
-
główka białej kapusty
-
nać pietruszki
-
2 g suszonego majeranku
-
sól
-
pieprz mielony
Przepis na gołąbki z mięsem, ryżem i śliwkami
Na początku ryż płuczemy i zalewamy 500 ml posolonej wody. Gotujemy go razem z pokrojonymi śliwkami . Gotowy ryż odcedzamy i doprawiamy do smaku. Kapustę parzymy we wrzątku przez około 5 minut. Odrywamy z niej liście i odcinamy zgrubiały nerw.
Olej rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Kiedy już się zeszkli, dodajemy mięso mielone razem z majerankiem i pieprzem mielonym . Tak przygotowane składniki łączymy z ryżem i śliwkami.
Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku o grubym dnie. Warto wyścielić go liśćmi kapusty . Całość zalewamy szklanką wody po parzeniu. Gołąbki dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Na koniec dekorujemy je natką pietruszki.
Godny uwagi jest również przepis na gołąbki bez kapusty . W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak ekspresowo sparzyć liście kapusty .
Canva / pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smakowity