Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na śledzie w oleju
canva/Ilia Nesolenyi, Getty Images

Prosty przepis na śledzie w oleju

19 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Śledzie w oleju bardzo często są wybierane jako szybka przekąska przez Polaków. Jeśli nie chcesz już więcej kupować gotowych filetów w oleju ze sklepu, mamy świetne wieści. Poniższa receptura krok po kroku pozwoli ci je zrobić w domu.

Filety śledziowe w oleju z cebulką są aromatyczne i odżywcze, choć nie należy z nimi przesadzać - duża zawartość tłuszczu negatywnie wpływa na zdrowie i funkcjonowanie ludzkiego ciała.

Zalanie śledzi olejem to również doskonały sposób na ich zakonserwowanie. Po odpowiedniej obróbce ryba wytrwa dużo czasu, a olej stworzy barierę od powietrza, która uchroni mięso od szybkiego zepsucia.

Przepis na śledzie w oleju

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych z soli

  • 3 małe cebule

  • 350 ml oleju rzepakowego

  • 2,5 łyżeczki soku z cytryny

  • 3 liście laurowe

  • pieprz

Na początku opłucz śledzie pod bieżącą wodą. Osusz je i pokrój na mniejsze kawałki, nie szersze niż 2 cm. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Przełóż ją na sitko.

Zagotuj wodę i przelej nią cebulę, aby straciła trochę swojej ostrości. Odstaw cebulę do ostudzenia. Do wyparzonych i wymytych słoików wkładaj warstwowo cebulę oraz pokrojone śledzie.

Pomiędzy warstwami ułóż jeden listek laurowy oraz szczyptę pieprzu. Na samą górę wlej odrobinę świeżego soku z cytryny. Zalej olejem i odstaw na dwa dni do lodówki szczelnie zamknięte. Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić śledzie w śmietanie. Ten tekst zdradza przepis na marynowane śledzie bez octu.

Śledzie w oleju

Źródło zdjęcia: canva/Olga Vorobeva

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy