Prosty przepis na soczyste bitki wieprzowe
Marzą wam się przyjemnie soczyste i kruche bitki wieprzowe? Dusząc wcześniej podsmażone mięso na niewielkim ogniu, właśnie taki efekt osiągniecie. Będzie zaskoczeni, jak doskonale smakują.
Wieprzowina pieczona czy tradycyjne schabowe nie są jedynymi potrawami, jakie przygotować można z tego mięsa. Tym razem proponujemy wam doskonałe bitki w sosie, które z pewnością przypadną do gustu osobom ceniącym delikatnie soczyste mięsa w aromatycznych sosach. Spróbujecie?
Przepis na wyborne bitki w sosie własnym
Składniki:
-
800 g mięsa wieprzowego z szynki
-
około 1,5 litra bulionu warzywnego
-
2 średnie cebule
-
2-3 łyżki mąki pszennej
-
3 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
pół łyżeczki słodkiej papryki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem , a następnie każdy kotlet oprószamy mąką. Cebulę obieramy i kroimy ją w pióra.
W brytfannie rozgrzewamy niewielką ilość oleju, umieszczamy cebulę i mięso. Kotlety smażymy po kilka minut z każdej strony. Zawartość naczynia zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy.
Całość dusimy na niewielkim ogniu przez mniej więcej godzinę. Po tym czasie mięso powinno stać się kruche i miękkie. Jeżeli sos, który powstał w garnku, nadal będzie rzadki, dodajemy do niego łyżkę mąki.
Uprzednio mieszamy ją z płynem z brytfanny w kubku lub szklance. Danie zagotowujemy. Serwujemy z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/istetiana
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis