Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda
Przedstawiamy prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda, a gdy podacie go z makaronem, danie obiadowe będzie gotowe. Sos jest szybki do zrobienia, a potrawą z pewnością zachwyci się cała rodzina. Danie będzie doskonałą odmianą od schabowych, mielonych czy pierogów.
Sosy do makaronu można kupić gotowe. Wystarczy je podgrzać i podać ze spaghetti czy penne. Te w słoikach wyglądają na dość naturalne, jednak nie ma się co oszukiwać, zawsze mają dodatek składników, które są zbędne dla naszego organizmu.
Najzdrowsze sosy, to te, które przygotujemy własnoręcznie. Mamy bowiem pewność, co zawierają, a ich zrobienie jest banalnie proste. Dziś zachęcamy do przygotowania jednego z najbardziej lubianych sosów, a mianowicie bolognese.
Przepis na sos do spaghetti
Składniki:
-
30 dag mielonego mięsa
-
1 cebula
-
olej
-
2 ząbki czosnku
-
1 marchewka
-
2 puszki krojonych lub całych pomidorów
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
bazylia
-
oregano
-
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie sosu bolognese
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę, przesmaż ją, mieszając. Dodaj czosnek i marchew, całość podsmaż, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Warzywa przesuń na bok i połóż na patelnię mielone mięso. Chwilę je podsmaż, a potem wymieszaj z warzywami i smaż na niedużym ogniu, aż odparuje większość płynu.
Pomidory z puszki przelej do miski, zblenduj. Dodaj je na patelnię razem z koncentratem. Duś na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku. Podawaj z makaronem.
Wskazówki:
-
Jeśli chcesz, by danie pełne było smaku, po odcedzeniu makaron włóż na patelnię i całość podgrzewaj, często mieszając.
-
Przed podaniem danie posyp startym serem, najlepiej aromatycznym parmezanem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pizzę , a także na makaron z suszonymi pomidorami .
Źródło zdjęcia: canva/travellinglight
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy. Cudowny domowy rarytas
-
Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny
Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis Źródło: ofeminin