Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda
canva/IngaNielsen

Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda

27 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przedstawiamy prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda, a gdy podacie go z makaronem, danie obiadowe będzie gotowe. Sos jest szybki do zrobienia, a potrawą z pewnością zachwyci się cała rodzina. Danie będzie doskonałą odmianą od schabowych, mielonych czy pierogów.

Sosy do makaronu można kupić gotowe. Wystarczy je podgrzać i podać ze spaghetti czy penne. Te w słoikach wyglądają na dość naturalne, jednak nie ma się co oszukiwać, zawsze mają dodatek składników, które są zbędne dla naszego organizmu.

Najzdrowsze sosy, to te, które przygotujemy własnoręcznie. Mamy bowiem pewność, co zawierają, a ich zrobienie jest banalnie proste. Dziś zachęcamy do przygotowania jednego z najbardziej lubianych sosów, a mianowicie bolognese.

Przepis na sos do spaghetti

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 2 puszki krojonych lub całych pomidorów

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • bazylia

  • oregano

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie sosu bolognese

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę, przesmaż ją, mieszając. Dodaj czosnek i marchew, całość podsmaż, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Warzywa przesuń na bok i połóż na patelnię mielone mięso. Chwilę je podsmaż, a potem wymieszaj z warzywami i smaż na niedużym ogniu, aż odparuje większość płynu.

Pomidory z puszki przelej do miski, zblenduj. Dodaj je na patelnię razem z koncentratem. Duś na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku. Podawaj z makaronem.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz, by danie pełne było smaku, po odcedzeniu makaron włóż na patelnię i całość podgrzewaj, często mieszając.

  • Przed podaniem danie posyp startym serem, najlepiej aromatycznym parmezanem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pizzę , a także na makaron z suszonymi pomidorami .

spaghetti bolognese
spaghetti bolognese

Źródło zdjęcia: canva/travellinglight

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis Źródło: ofeminin

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy