Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy
Pyszne puszyste racuchy to danie, które zachwyci niejednego smakosze. Jego receptura wcale nie jest taka trudna. Podajemy sprawdzony przepis na smakołyk, który u niejednego smakosza może powodować szybsze bicie serca.
Puszyste racuchy to danie, który kojarzy się nam z dzieciństwem. Mistrzyniami w przygotowaniu tej potrawy były w końcu nasze ukochane babcie. Do sieci trafiła jedna z najlepszych receptur na to danie. W czym tkwi jej sekret?
Sekret puszystych racuchów
Każdy miłośnik gotowania ma swoje sprawdzone sposoby na pyszne dania. Mistrzowie kuchni uważają, że sekretem puszystych racuchów jest dodatek maślanki.
Sprawia ona, że nasze placki są lekkie niczym chmurka. Naprawdę ciężko im się oprzeć. Poniżej podajemy przepis, którym podzieliła się słynna blogerka Jola Caputa z bloga Przepisy Joli.
Wyjątkowy przepis na puszyste racuchy
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki maślanki naturalnej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
Sposób wykonania:
Aby przygotować pyszne racuchy najpierw, musimy oddzielić żółtka od białek. Te pierwsze wlewamy do miski, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, maślankę oraz żółtka i miksujemy aż do połączenia się składników. Mieszamy powstałą masę z pianą z białek.