Smakosze.pl
racuchy

wikipedia/ cc.3.0 / pilecka

Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy

6 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pyszne puszyste racuchy to danie, które zachwyci niejednego smakosze. Jego receptura wcale nie jest taka trudna. Podajemy sprawdzony przepis na smakołyk, który u niejednego smakosza może powodować szybsze bicie serca.

Puszyste racuchy to danie, który kojarzy się nam z dzieciństwem. Mistrzyniami w przygotowaniu tej potrawy były w końcu nasze ukochane babcie. Do sieci trafiła jedna z najlepszych receptur na to danie. W czym tkwi jej sekret?

Sekret puszystych racuchów

Każdy miłośnik gotowania ma swoje sprawdzone sposoby na pyszne dania. Mistrzowie kuchni uważają, że sekretem puszystych racuchów jest dodatek maślanki.

Sprawia ona, że nasze placki są lekkie niczym chmurka. Naprawdę ciężko im się oprzeć. Poniżej podajemy przepis, którym podzieliła się słynna blogerka Jola Caputa z bloga Przepisy Joli.

Wyjątkowy przepis na puszyste racuchy

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 i 1/3 szklanki maślanki naturalnej

  • 4 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki sody

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder

Projekt bez tytułu - 2021-06-06T163026.366

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Aby przygotować pyszne racuchy najpierw, musimy oddzielić żółtka od białek. Te pierwsze wlewamy do miski, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, maślankę oraz żółtka i miksujemy aż do połączenia się składników. Mieszamy powstałą masę z pianą z białek.

apple-4999150 960 720

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy na nią za pomocą łyżki porcje ciasta i smażymy nasze racuchy z dwóch stron na złoty kolor. Przed podaniem warto posypać je obficie cukrem pudrem.

Nieziemsko puszyste racuchy z pewnością ucieszą całą rodzinę. Idealnie sprawdzą się na słodki podwieczorek lub deser.

Jakiś czas temu podawaliśmy również przepis na racuchy autorstwa słynnej siostry Anieli oraz Anastazji.

Artykuły polecane przed redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >