Smakosze.pl Przepisy Przebija smakiem wuzetkę. Ostatnio ciągle je robię, Polacy nie znają tego ciasta
YouTube/@SABINA fodee

Przebija smakiem wuzetkę. Ostatnio ciągle je robię, Polacy nie znają tego ciasta

4 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wygląda jak wuzetka, a smakuje dużo lepiej. Przekonaj się jak zrobić to ciasto. Warto, bo sprawdzi się jako deser dla całej rodziny.

Deser to podstawa

Deser dla wielu jest słodkim zwieńczeniem obiadu. Jest niczym wisienka na torcie. Stanowi uzupełnienie dania głównego. Zawarta w nim glukoza odżywia mózg i dostarcza energii.

Dodatkowo słodka przekąska popita gorzką kawą polepszy przemianę materii oraz trawinie. Dlatego warto, aby na Twoim stole po obiedzie znalazło się coś słodkiego. Na przykład ciasto z tego przepisu.

mąka.jpg
Canva/@Klaus Nielsen

Strzelczyk pokazał jak zrobić oponki. Są lepsze niż faworki i pączki razem wzięte

Jakich składników potrzebujesz?

Wszystkie składniki na to ciasto są tanie, a być może masz je nawet w swojej kuchni. Sprawdź i zabieramy się do roboty. Podobny przepis znajdziesz na kanale SABINA fodee, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 ml kefiru
  • 5 sody oczyszczonej
  • sól
  • 300 g mąki
  • 20 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 150 g skondensowanego mleka
  • 300 g śmietany 36%

Jak zrobić to pyszne ciasto?

Zacznij od wbicia jajek do miski. Wsyp mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia . Całość wymieszaj za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki. Wlej kefir oraz olej. Wymieszaj.

Przez sitko z małymi oczkami przesiej kakao i połącz je razem z wcześniej zrobioną masą. Nie mogą powstać grudki, a konsystencja ma być gęsta, ale też lekko lejąca . Bardzo podobną do budyniu.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozlej na niej masę i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut . Po upieczeniu i wystygnięciu za pomocą nitki przekrój ciasto wzdłuż na trzy warstwy. Odkrój krawędzie, tworząc w ten sposób równe prostokąty.

Do miski włóż śmietanę oraz skondensowane mleko. Ubij trzepaczką. Ma z tego powstać gęsty krem . Na pierwszej warstwie ciasta ułóż około 1 centymetr kremu. Następnie przełóż go kolejną warstwą ciasta i kremu . Ułóż ostatnią warstwę, a całe ciasto posmaruj kremem. Na koniec odcięte wcześniej boki ciasta pokrusz i obsyp nim całość . Poobiedni deser gotowy. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewającą zupę oraz przepis na ciasto z galaretką .

ubiajnie kremu.jpg
Canva/@waseber
Takie rurki wypełniam farszem z mięsa mielonego. Danie zasmakowało mojej rodzinie
Najlepiej gotujące babcie dodawały do mielonych ten składnik. To on był sekretem ich smaku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy