Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przed samym upieczeniem dodaj ją do babki ziemniaczanej. Smak poszybuje w ciągu chwili
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.02.2023 00:01

Przed samym upieczeniem dodaj ją do babki ziemniaczanej. Smak poszybuje w ciągu chwili

babka ziemniaczana z kapustą kiszoną
Canva / ola_p

Babka ziemniaczana jest bardzo prostym, swojskim pomysłem na obiad. Aby urozmaicić jej smak dodaj do niej kiszoną kapustę. Warzywo podkręci całość za sprawą charakterystycznej kwaskowatej nuty. Dzięki temu trikowi odkryjecie babkę ziemniaczaną na nowo.

Babka ziemniaczana cieszy bogactwem smaku

Prawdziwa babka ziemniaczana to nie tylko kartofle i kapusta. Potrawa nie może obejść się też bez dodatku mięsnego. Dołóż do niej podsmażony na patelni boczek. Do tego dochodzi oczywiście cebulka i przyprawy. Trudno uwierzyć, że coś tak prostego może smakować tak wspaniale.

Babka ziemniaczana idealne sprawdzi się jako danie obiadowe. Możesz z powodzeniem podać ją od razu po wyjęciu z piekarnika. Jeśli poczeka do następnego dnia, również nic straconego. Pokrój ją w plastry i odsmaż na suchej patelni by znowu cieszyła smakiem.

Nie uwierzycie, co się dzieje w Biedronce. Największe, uwielbiane hity za ułamek ceny

Przepis na wyjątkową babkę ziemniaczaną z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 200 k kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2-3 grube plastry wędzonego boczku
  • 1 duża marchewka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego

Aromatyczna babka ziemniaczana z kapustą kiszoną krok po kroku

Przygotuj warzywa do babki ziemniaczanej. Kartofle obierz, opłucz i podziel na 2 równe części. Jedną zetrzyj na grubych, a drugą na drobnych oczkach tarki. Ze startych warzyw odlej nadmiar wody.

Cebulę i marchewkę również obierz ze skórki. Oba warzywa zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj je do przygotowanych wcześniej ziemniaków.

Do rozdrobnionych warzyw na babkę ziemniaczaną dołóż poszatkowaną kiszoną kapustę. Dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na dobrze rozgrzanej suchej patelni. Mięso dorzuć do pozostałych składników i wszystko starannie wymieszaj.

Keksówkę do pieczenia babki ziemniaczanej wyłóż papierem. Przelej do niej przygotowaną masę. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 90 minut. Po upływie tego czasu pyszna babka ziemniaczana z kapustą kiszoną gotowa jest do podania. Charakterystyczne warzywo doskonale sprawdzi się również do kotletów mielonych. Dobrze doprawiona babka smakuje obłędnie nawet bez mięsnego dodatku.

kapusta kiszona.png
Canva / zia_shusha