Smakosze.pl Przepisy Przekrój na pół, nafaszeruj i szczelnie przykryj na dobę. Te pomidory biją na głowę każdą surówkę, jaką znam
YouTube/@SchnellerKoch1

Przekrój na pół, nafaszeruj i szczelnie przykryj na dobę. Te pomidory biją na głowę każdą surówkę, jaką znam

11 października 2023

Pomidory kojarzą się nam ze smakami lata. Dla wszystkich smakoszy pomidorów mamy pyszny przepis. Polecamy kiszone pomidory, które będą smacznym dodatkiem do wielu potraw. Robi się je łatwo i smakuję lepiej, niż niejedna surówka.

Pomidory, czyli smak i zdrowie

Pomidory smakują nie tylko latem . Równie pyszne mogą być także podczas innych pór roku. Warto przyrządzić kiszone pomidory , które będą fantastycznym dodatkiem do niemal każdej potrawy.

Pomidory oprócz walorów smakowych zapewniają nam mnóstwo witamin i minerałów. Ich jedzenie poprawia trawienie, zapobiega zawałom serca i wzmacnia odporność. Polecam przepis na doskonałe kiszone pomidory. Będą hitem waszej kuchni.

kiszone pomidory
YouTube/@SchnellerKoch1
Przekrój czosnek na pół i podgrzej go w mikrofalówce. Za chwilę nie uwierzysz własnym oczom

Ja zrobić kiszone pomidory? To banalnie proste

Składniki:

  • 7 pomidorów
  • koperek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy go do miski. Dodajemy koperek, sól, cukier i mieszamy. Następnie delikatnie rozgniatamy. Pomidory nacinamy na krzyż i nadziewamy je masą koperkową.

Do miseczki wlewamy ocet jabłkowy, olej i dajemy trochę farszu koperkowego. Wszystko dokładnie mieszamy . Pomidory wkładamy do worka, polewamy sosem koperkowym i szczelnie zawiązujemy. Wkładamy do lodówki na dobę.

Kiszone pomidory, czyli zdrowy przysmak

Po upływie doby wyjmujemy pomidory z lodówki. Przekładamy je z worka na talerz. Kiszone pomidory możemy już podawać do posiłków . Będą one smacznym i bardzo zdrowym uzupełnieniem dań obiadowych. Pasują też do kanapek i nadają im smaku.

Kiszone pomidory są naturalnym probiotykiem i świetnie wspierają odporność. Będą niezwykle zdrowym i pysznym dodatkiem do naszej diety szczególnie jesienią. Warto je przyrządzić, bo zrobicie to w bardzo prosty sposób. Kiszone pomidory są dużo lepsze od niejednej surówki. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto wydrążyć pomidora i zalać go jajkiem. Polecaliśmy przepis na pomidory pod smaczną pierzynką.

kiszone pomidory
YouTube/@SchnellerKoch1

Źródło: YouTube/@SchnellerKoch1

Ugotował bigos i dał dziadkowi z Japonii. Senior jadł go po raz pierwszy, ta reakcja jest bezcenna
Z tą zdrową zupą schudłam już 5 kg. Jest tania i tak pyszna, że mogłabym ją jeść codziennie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy