Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube viele Rezepte

Wydrąż pomidora i wlej do niego jajko. Ten patent jest niesamowity, sama nigdy bym na to nie wpadła

29 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pomidory wypełnione jajkami wyglądają bardzo efektownie. Przepis znalazłam w Internecie i musiałam go przetestować. Goście, którym podałam tę przekąskę, byli zachwyceni. Teraz już nie wyobrażam sobie, by jej nie przygotować na nasze spotkanie.

Prosta przekąska z jajek i pomidorów

Pomidor i jajko nie muszą być podane w formie jajecznicy czy szakszuki. Wlewając kurzy nabiał do wydrążonego warzywa i dodając ser oraz zioła, uzyskamy naprawdę smaczną, ciepłą przekąskę. Warto się skusić.

  • 6 okrągłych pomidorów
  • 6 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • pokrojone w plasterki zielone oliwki (opcja)
  • olej rzepakowy
  • świeży szczypiorek lub natka pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Kilka produktów i odrobina cierpliwości wystarczą, by raczyć się znakomitą przekąską. Pomidory na ciepło są bardzo zdrowe, a topiony ser sycący. Namawiam do spróbowania. Wykonanie specjału opisałam szczegółowo w dalszej części artykułu.

Wydrążanie pomidora.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube viele Rezepte
Tani obiad z ziemniakami, jajkami i parówkami

Weź 2 ziemniaki, 2 jajka i 2 parówki. Zrobisz z nich cudowny obiad, starczy nawet na kilka dni

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić przekąskę z pomidora i jajek? Przepis jest prosty

Zaczynam od usunięcia szypułek i dokładnego umycia pomidorów. Odcinam górną część wraz z miejscem po zielonym elemencie. Teraz pomidora wydrążam, usuwając pestki oraz sok. Można je wykorzystać do koktajli warzywnych, zup lub sosów.

Łódeczki z warzyw umieszczam w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, ścięte wierzchy pomidorów wykorzystując jako podstawki. Do środka wsypuję posiekane zioła. Wkładam też dość grube kostki z sera.

Do ich przygotowania zużywam nie więcej niż 2/3 porcji nabiału. Pozostałą przestrzeń łódeczek wypełniam kolejną porcją zieleniny. Można też wrzucić tu oliwki, jeśli je lubimy.

Na koniec do pomidorowego przysmaku wlewam jajka - 1 sztuka na jednego pomidora. Posypuję pozostałym serem żółtym startym na tarce o oczkach średniej wielkości. Przekąskę zapiekam przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Jak podać przekąskę z pomidorów i jajek?

Pomidorowe łódeczki najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika. Można je zaserwować solo lub z sosem. Polecamy gęsty dip czosnkowy. Sprawdzi się też na pizzy np. przygotowanej na domowym spodzie .

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów wykorzystujących pomidory i jajka. Szczególnie polecamy tę prostą sałatkę z letniego warzywa - pasuje do każdego obiadu. Być może skusi was też prosty patent na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami .

Przekąska z jajek i pomidorów.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube viele Rezepte
ziemniak na widelcu

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią

CZYTAJ DALEJ
Ciasto z pojemnika po jajkach

Moja siostra nie wyrzuca pudełek po jajkach. Robi w nich pyszny deser, szkoda że wcześniej tego nie znałam

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >