Wydrąż pomidora i wlej do niego jajko. Ten patent jest niesamowity, sama nigdy bym na to nie wpadła
Pomidory wypełnione jajkami wyglądają bardzo efektownie. Przepis znalazłam w Internecie i musiałam go przetestować. Goście, którym podałam tę przekąskę, byli zachwyceni. Teraz już nie wyobrażam sobie, by jej nie przygotować na nasze spotkanie.
Prosta przekąska z jajek i pomidorów
Pomidor i jajko nie muszą być podane w formie jajecznicy czy szakszuki. Wlewając kurzy nabiał do wydrążonego warzywa i dodając ser oraz zioła, uzyskamy naprawdę smaczną, ciepłą przekąskę. Warto się skusić.
Składniki:
- 6 okrągłych pomidorów
- 6 jajek
- 150 g sera żółtego
- pokrojone w plasterki zielone oliwki (opcja)
- olej rzepakowy
- świeży szczypiorek lub natka pietruszki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Kilka produktów i odrobina cierpliwości wystarczą, by raczyć się znakomitą przekąską. Pomidory na ciepło są bardzo zdrowe, a topiony ser sycący. Namawiam do spróbowania. Wykonanie specjału opisałam szczegółowo w dalszej części artykułu.
Weź 2 ziemniaki, 2 jajka i 2 parówki. Zrobisz z nich cudowny obiad, starczy nawet na kilka dniJak zrobić przekąskę z pomidora i jajek? Przepis jest prosty
Zaczynam od usunięcia szypułek i dokładnego umycia pomidorów. Odcinam górną część wraz z miejscem po zielonym elemencie. Teraz pomidora wydrążam, usuwając pestki oraz sok. Można je wykorzystać do koktajli warzywnych, zup lub sosów.
Łódeczki z warzyw umieszczam w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, ścięte wierzchy pomidorów wykorzystując jako podstawki. Do środka wsypuję posiekane zioła. Wkładam też dość grube kostki z sera.
Do ich przygotowania zużywam nie więcej niż 2/3 porcji nabiału. Pozostałą przestrzeń łódeczek wypełniam kolejną porcją zieleniny. Można też wrzucić tu oliwki, jeśli je lubimy.
Na koniec do pomidorowego przysmaku wlewam jajka - 1 sztuka na jednego pomidora. Posypuję pozostałym serem żółtym startym na tarce o oczkach średniej wielkości. Przekąskę zapiekam przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Jak podać przekąskę z pomidorów i jajek?
Pomidorowe łódeczki najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika. Można je zaserwować solo lub z sosem. Polecamy gęsty dip czosnkowy. Sprawdzi się też na pizzy np. przygotowanej na domowym spodzie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów wykorzystujących pomidory i jajka. Szczególnie polecamy tę prostą sałatkę z letniego warzywa - pasuje do każdego obiadu. Być może skusi was też prosty patent na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami.