Smakosze.pl Przepisy Przełożyła budyniem i zrobiła najszybsze ciasto na Dzień Matki. Lepszego nie kupisz w cukierni
TikTok/@delightedfood

Przełożyła budyniem i zrobiła najszybsze ciasto na Dzień Matki. Lepszego nie kupisz w cukierni

26 maja 2023

Dzień Matki jest wyjątkową okazją, żeby przygotować coś pysznego dla naszych kochanych Mam. Ciasto z budyniem będzie miłym dopełnieniem tego ważnego dnia. Proponujemy najszybsze ciasto z budyniem, jakie tylko można zrobić. Przygotujesz je błyskawicznie, podobnie jak tiktokerka Agata.

Coś słodkiego na Dzień Matki

Pamiętasz, że dziś obchodzimy Dzień Matki? W tym szczególnym dniu pamiętamy o naszych Mamach. Składamy życzenia, wręczamy kwiaty i drobne upominki. Jednak może warto też pomyśleć o czymś pysznym? Można kupić gotowe ciasto w cukierni, jednak my namawiamy do czegoś zupełnie innego.

Przygotujcie pyszne i najszybsze ciasto na Dzień Matki. Robi się je niemalże z prędkością światła. Przepis cieszy się popularnością na TikToku. Warto go wypróbować, efekt gwarantowany. Każda Mama będzie zachwycona, bo to ciasto jest pyszne.

Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy mielona? Dietetyk zabrał głos

Jak przygotować pyszne ciasto na Dzień Matki?

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 800 ml mleka
  • 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
  • 15 dag masła
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie owoce do dekoracji, np. truskawki, borówki

Ciasto francuskie przekrój na dwa płaty równej wielkości. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano (ok. 15 minut) w 220 st. C.

Połowę mleka zagotuj. W pozostałym rozmieszaj proszek budyniowy. Wlej go do gorącego mleka cały czas mieszając. Podgrzewaj na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją.

W misce zmiksuj rozmiękczone masło. Stopniowo dodawaj do niego porcje zimnego budyniu i utrzyj na puszysty krem. Krem wyłóż na jedną część ciasta, przykryj drugą i lekko dociśnij. Ciasto oprósz cukrem pudrem, udekoruj owocami.

Ciasto francuskie z budyniem - wiele możliwości

Ciasto francuskie z budyniem możemy przygotować z różnymi sezonowymi owocami. W przepisie wykorzystaliśmy truskawki, ale równie smaczne będzie z malinami, jagodami czy borówkami.

Ciastu można też nadać dowolny kształt, pamiętając jednak o tym, by dolna i górna część były takie same. Budyniem można też nadziać kawałki ciasta, uformować z niego ciasteczka i upiec na złoty kolor.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na inne budyniowe ciasto bez pieczenia , a także na budyń Lewandowskiej .

Źródło: TikTok/@_delightedfood

Ograniczyła tylko 1 produkt i schudła 10 kg. Ela Romanowska jest gotowa zastąpić Dowbor
Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy