Smakosze.pl

Canva, Facebook/ Anna Lewandowska

Lewandowska robi najzdrowszy budyń pod słońcem. Wcale nie używa mąki

25 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Masz ochotę na coś słodkiego? Może zjadłbyś budyń? To deser, który lubią nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jednak gotowe budynie z marketów nie są zbyt zdrowe. Dlatego polecamy doskonały budyń autorstwa Anny Lewandowskiej. Nie ma w nim ani grama mąki, a smakuje wybornie.

Budyń- słodkie co nieco dla każdego

Budyń może być doskonałą propozycją nie tylko na deser, ale też słodkim daniem nawet na śniadanie. Sprawdzi się też jako pyszny podwieczorek. Kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa. Jednak nie jest przeznaczony tylko dla najmłodszych. Wielu dorosłych też przepada za budyniem.

Jednak budyń z supermarketu nie jest najlepszą propozycją. Zawiera substancje konserwujące, skrobię ziemniaczaną, cukier i substancje smakowo-zapachowe. Do tego emulgatory, stabilizatory smaku, barwniki i zagęstniki. Taki skład nie wyjdzie nam na zdrowie. Jeśli mamy ochotę na zdrowy budyń, wybierzmy ten, który poleca Anna Lewandowska. Nie zawiera w ogóle mąki. Jego bazą jest kasza jaglana.

krojenie kopytek

Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować budyń waniliowy Anny Lewandowskiej?

Składniki:
  • kasza jaglana
  • mleko roślinne
  • wanilia
  • sok jabłkowy
  • jabłko
  • miód 
  • rodzynki

Kaszę ugotuj na mleku roślinnym. Dodaj sok jabłkowy, miód i masło orzechowe. Pora na dodanie wanilii i zblendowanie wszystkiego.

Na tak przygotowany budyń kładziemy pokrojone w słupki jabłko. Dekorujemy rodzynkami. Budyń możemy podawać o każdej porze dnia. Jest pyszny, zdrowy i sycący.

Kasza jaglana jest niezwykle zdrowa

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Pozyskiwana jest z prosa, które dostarcza nam wielu dobroczynnych składników. Kasza jaglana bywa nazywana bombą odżywczo-witaminową. Bogata jest białko, błonnik, witaminy z grupy B. Do tego zawiera fosfor, magnez i mangan.

Magnez dobrze wpływa na pracę serca, zmniejsza nasilenie ataków astmy, migreny, obniża ciśnienie krwi i wzmacnia mięśnie. Kaszę jaglaną powinny jeść osoby, które borykają się z wysokim ciśnieniem i cholesterolem. Ta kasza wpływa na poczucie sytości, reguluje przemianą materii i pomaga schudnąć. Warto włączyć ją do codziennej diety i przyrządzić z niej pyszny budyń. 

Pisaliśmy o przepisie na ciasto z użyciem budyniu. Podawaliśmy też przepis na zdrowy budyń. 

budyń

Źródło: hpba.pl

restauracja Magdy Gessler

U innych widzi wiele do poprawy. Czy słynna restauracja Magdy Gessler wymaga Kuchennych Rewolucji?

CZYTAJ DALEJ
krojenie kopytek

Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >