Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska robi najzdrowszy budyń pod słońcem. Wcale nie używa mąki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.05.2023 19:19

Lewandowska robi najzdrowszy budyń pod słońcem. Wcale nie używa mąki

budyń Anny Lewandowskiej
Canva, Facebook/ Anna Lewandowska

Masz ochotę na coś słodkiego? Może zjadłbyś budyń? To deser, który lubią nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jednak gotowe budynie z marketów nie są zbyt zdrowe. Dlatego polecamy doskonały budyń autorstwa Anny Lewandowskiej. Nie ma w nim ani grama mąki, a smakuje wybornie.

Budyń- słodkie co nieco dla każdego

Budyń może być doskonałą propozycją nie tylko na deser, ale też słodkim daniem nawet na śniadanie. Sprawdzi się też jako pyszny podwieczorek. Kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa. Jednak nie jest przeznaczony tylko dla najmłodszych. Wielu dorosłych też przepada za budyniem.

Jednak budyń z supermarketu nie jest najlepszą propozycją. Zawiera substancje konserwujące, skrobię ziemniaczaną, cukier i substancje smakowo-zapachowe. Do tego emulgatory, stabilizatory smaku, barwniki i zagęstniki. Taki skład nie wyjdzie nam na zdrowie. Jeśli mamy ochotę na zdrowy budyń, wybierzmy ten, który poleca Anna Lewandowska. Nie zawiera w ogóle mąki. Jego bazą jest kasza jaglana.

Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

Jak przygotować budyń waniliowy Anny Lewandowskiej?

Składniki:

  • kasza jaglana
  • mleko roślinne
  • wanilia
  • sok jabłkowy
  • jabłko
  • miód 
  • rodzynki

Kaszę ugotuj na mleku roślinnym. Dodaj sok jabłkowy, miód i masło orzechowe. Pora na dodanie wanilii i zblendowanie wszystkiego.

Na tak przygotowany budyń kładziemy pokrojone w słupki jabłko. Dekorujemy rodzynkami. Budyń możemy podawać o każdej porze dnia. Jest pyszny, zdrowy i sycący.

Kasza jaglana jest niezwykle zdrowa

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Pozyskiwana jest z prosa, które dostarcza nam wielu dobroczynnych składników. Kasza jaglana bywa nazywana bombą odżywczo-witaminową. Bogata jest białko, błonnik, witaminy z grupy B. Do tego zawiera fosfor, magnez i mangan.

Magnez dobrze wpływa na pracę serca, zmniejsza nasilenie ataków astmy, migreny, obniża ciśnienie krwi i wzmacnia mięśnie. Kaszę jaglaną powinny jeść osoby, które borykają się z wysokim ciśnieniem i cholesterolem. Ta kasza wpływa na poczucie sytości, reguluje przemianą materii i pomaga schudnąć. Warto włączyć ją do codziennej diety i przyrządzić z niej pyszny budyń. 

Pisaliśmy o przepisie na ciasto z użyciem budyniu. Podawaliśmy też przepis na zdrowy budyń. 

budyń

Źródło: hpba.pl