Smakosze.pl

Canva, Facebook/ Anna Lewandowska

Lewandowska robi najzdrowszy budyń pod słońcem. Wcale nie używa mąki

25 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Masz ochotę na coś słodkiego? Może zjadłbyś budyń? To deser, który lubią nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jednak gotowe budynie z marketów nie są zbyt zdrowe. Dlatego polecamy doskonały budyń autorstwa Anny Lewandowskiej. Nie ma w nim ani grama mąki, a smakuje wybornie.

Budyń- słodkie co nieco dla każdego

Budyń może być doskonałą propozycją nie tylko na deser, ale też słodkim daniem nawet na śniadanie. Sprawdzi się też jako pyszny podwieczorek. Kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa. Jednak nie jest przeznaczony tylko dla najmłodszych. Wielu dorosłych też przepada za budyniem.

Jednak budyń z supermarketu nie jest najlepszą propozycją. Zawiera substancje konserwujące, skrobię ziemniaczaną, cukier i substancje smakowo-zapachowe. Do tego emulgatory, stabilizatory smaku, barwniki i zagęstniki. Taki skład nie wyjdzie nam na zdrowie. Jeśli mamy ochotę na zdrowy budyń, wybierzmy ten, który poleca Anna Lewandowska. Nie zawiera w ogóle mąki. Jego bazą jest kasza jaglana.

krojenie kopytek

Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować budyń waniliowy Anny Lewandowskiej?

Składniki:
  • kasza jaglana
  • mleko roślinne
  • wanilia
  • sok jabłkowy
  • jabłko
  • miód 
  • rodzynki

Kaszę ugotuj na mleku roślinnym. Dodaj sok jabłkowy, miód i masło orzechowe. Pora na dodanie wanilii i zblendowanie wszystkiego.

Na tak przygotowany budyń kładziemy pokrojone w słupki jabłko. Dekorujemy rodzynkami. Budyń możemy podawać o każdej porze dnia. Jest pyszny, zdrowy i sycący.

Kasza jaglana jest niezwykle zdrowa

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Pozyskiwana jest z prosa, które dostarcza nam wielu dobroczynnych składników. Kasza jaglana bywa nazywana bombą odżywczo-witaminową. Bogata jest białko, błonnik, witaminy z grupy B. Do tego zawiera fosfor, magnez i mangan.

Magnez dobrze wpływa na pracę serca, zmniejsza nasilenie ataków astmy, migreny, obniża ciśnienie krwi i wzmacnia mięśnie. Kaszę jaglaną powinny jeść osoby, które borykają się z wysokim ciśnieniem i cholesterolem. Ta kasza wpływa na poczucie sytości, reguluje przemianą materii i pomaga schudnąć. Warto włączyć ją do codziennej diety i przyrządzić z niej pyszny budyń. 

Pisaliśmy o przepisie na ciasto z użyciem budyniu. Podawaliśmy też przepis na zdrowy budyń. 

budyń

Źródło: hpba.pl

restauracja Magdy Gessler

U innych widzi wiele do poprawy. Czy słynna restauracja Magdy Gessler wymaga Kuchennych Rewolucji?

CZYTAJ DALEJ
krojenie kopytek

Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >