Budyniowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem truskawek. Istny hit sezonu na każdą okazję
Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego, ale jednocześnie nie chcesz spędzić dużo czasu na przygotowaniu takiego przysmaku? Polecamy ciasto bez pieczenia. To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko cieszyć się pysznym smakiem ciasta. Budyniowiec z galaretką i truskawkami będzie wam smakował. Jest prawdziwym hitem tego sezonu.
Ciasto bez pieczenia- coś pysznego dla łasuchów
Ciasto bez pieczenia jest szybką propozycją dla osób, które kochają wszelkiego rodzaju ciasta, słodycze i desery. Jak sama nazwa wskazuje- ten rarytas przygotujemy bez użycia piekarnika. Takie rozwiązanie pozwala oszczędzić czas i daje nam w kuchni wiele możliwości.
Tego typu deser możemy przygotować w sezonie letnim, gdy mamy łatwy dostęp do świeżych owoców. Maliny, jagody, czy truskawki w takim deserze będą fantastycznie się prezentowały i równie dobrze smakowały. Często w ciastach bez pieczenia stosujemy biszkopty, herbatniki, a nawet krakersy. Proponujemy przepis na budyniowiec z galaretką i truskawkami. To pyszna alternatywa dla tradycyjnych pieczonych ciast.
Jak sparzyć młodą kapustę na gołąbki? Ten sposób jest niezawodnyJak przygotować budyniowiec z galaretką i truskawkami?
Składniki:
- herbatniki maślane 400g
- 1 l mleka
- budyń śmietankowy bez cukru-3 opakowania
- 200 g masła
- 8 łyżek cukru
- 3 galaretki truskawkowe, każda na 500 ml wody
- 500 g truskawek
Do przygotowania ciasta potrzebujemy litr mleka i dwa garnuszki. Na razie do jednego garnuszka wlewamy szklankę mleka, wsypujemy 3 budynie śmietankowe. Do drugiego garnka, w którym mamy 750 ml mleka, dodajemy 8 łyżek cukru. Mleko z cukrem zagotowuje, a budyń musimy dokładnie rozmieszać w małej porcji mleka.
Wlewamy budyń do gorącego mleka, gotujemy przez chwilę. Po zagotowaniu przykrywamy folią spożywczą. Rozrabiamy galaretki. Na 3 galaretki odpowiedni będzie litr wody. Mieszamy i odstawiamy, czekamy, aż stężeje. Ucieramy kostkę masła, dodajemy łyżkami budyń. Potrzebna będzie blaszka 25 na 35 cm. Na jej dno wykładamy herbatniki, na nie kładziemy budyń, następnie znów herbatniki i znów masę budyniową.
Ciasto bez pieczenia- łatwe w przygotowaniu
Blaszkę z naszym budyniowcem wkładamy na pół godziny do lodówki, żeby ciasto lekko zgęstniało. Potem blaszkę z ciastem wyjmujemy i układamy na wierzchu pokrojone truskawki. Galaretkę wylewamy na ciasto. Tak przygotowany budyniowiec wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto bez pieczenia jest pyszną i lekką propozycją na wiosenny deser. Budyniowiec dzięki truskawkom jest pełen witamin i minerałów. Truskawki zawierają potas, wapń, fosfor i magnez. Bogate są też w błonnik. Te ciasto bez pieczenia jest doskonałym deserem dla osób, które dbają o linie. Wcześniej pisaliśmy o cieście bez pieczenia, które poleca Ewa Wachowicz. Pisaliśmy też o przepisach na inne tego typu smakołyki.
Źródło: YouTube / Kulinarneprzygody