Smakosze.pl Porady Przenigdy nie przechowuj tam miodu. Stanie się twardy i straci wszystkie właściwości
Fot. Canva/D-ozen

Przenigdy nie przechowuj tam miodu. Stanie się twardy i straci wszystkie właściwości

1 sierpnia 2024

Miód to naturalny rarytas, który gwarantuje nam smak i wyjątkowe wartości odżywcze. Jednak należy pamiętać, by nigdy nie przechowywać go w miejscu, który odbierze mu cenne wartości i sprawi, że miód będzie twardy jak kamień. Tego miejsca unikaj jak ognia.

Miód, czyli pyszny i zdrowy

Miód ma wielu wiernych zwolenników . Lubimy go za smak, ale też za wyjątkowe wartości odżywcze. Te znakomicie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie miodu ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy i odpornościowy . Warto wiedzieć, że spożywanie miodu redukuje stres i sprawia, że mamy lepszy nastrój oraz lepiej śpimy.

Miód słynie też z działania bakteriobójczego i wzmacniającego. Obniża też ciśnienie krwi, pomaga walczyć z przeziębieniami i przyspiesza gojenie się ran. Warto korzystać z dobrodziejstw miodu. Powinniśmy pamiętać przy tym, by odpowiednio go przechowywać. Pewien sposób niestety czyni go mało wartościowym i powoduje, że miód staje się twardy.

miód
Fot. Canva/bit245

Jak nie przechowywać miodu?

Miodu nie warto przechowywać w lodówce. Stanie się on twardy i utraci swoje cenne właściwości . Niska temperatura wywoła krystalizację i zmieni konsystencje produktu. Twardy miód jest trudny w użyciu i chłonie on zapachy z lodówki.

Gdzie zatem przechowywać miód ? Wiele osób trzyma go w szafce, ale to miejsce też nie jest najlepszym wyborem . Gdy szafka znajduje się nad źródłem ciepła, to też źle wpłynie na miód i jego właściwości. Dlatego pamiętajmy, by nie umieszczać miodu w szafce nad kuchenką, płytą indukcyjną, piekarnikiem, czy czajnikiem elektrycznym.

Najlepsze miejsce na przechowywanie miodu

Wybierając miejsce, w którym będziemy trzymać miód , musimy pamiętać o temperaturze. Optymalna temperatura to od 8 do 18 stopni Celsjusza . Miód źle reaguje na promienie słoneczne i to też należy wziąć pod uwagę. Najlepszy miejsce na przechowywanie miodu będzie piwnica.

Nie jest nasłoneczniona, a do tego panują w niej raczej niskie temperatury. Można też schować miód do spiżarki, jeśli taką posiadamy . Ważne jest, by miejsce nie było zbyt ciepłe i nasłonecznione. Pisaliśmy o tym, jak zrobić konfitury z jeżyn z pysznym dodatkiem. Informowaliśmy o wyjątkowym wpływie malin na nasz organizm.

miód
Fot. Canva/Sunny Studio

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Zetrzyj i podsmaż razem z cebulą. Mielone będą soczyste jak nigdy
Każdy chwali moje ogórki kiszone. Dodaję do nich tylko ten koper
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy