Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Zrób z nich sos, w którym się zakochasz
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Wykorzystaj je do przygotowania obłędnie smacznego sosu, który dodasz do makaronu. W ten sposób stworzysz przepyszny obiad dla całej rodziny. Przepis jest banalnie prosty i szybki, dlatego zrób ten sos nawet dzisiaj i zaskocz domowników.
Nie wyrzucaj, wykorzystaj
Czy po zakupie rzodkiewki, odcinasz jej liście i wyrzucasz? To marnotrawstwo. Pewnie robisz to dlatego, że nie wiesz, iż z tych liści możesz zrobić sos, a dokładnie wyśmienite pesto. Z tym składnikiem przygotujesz doskonałe danie na obiad .
Przygotowanie nie jest zbyt trudne, a smak, jaki osiągniesz, jest po prostu doskonały. Zrób je z tym przepisem , a domownicy na pewno poproszą o dokładkę. Już nigdy nie wyrzucisz smacznych i wartościowych liści rzodkiewki.
Liście rzodkiewki są niezbędne
W tym przepisie, jak wiadomo, pierwsze skrzypce grają liście rzodkiewki. Jednak aby zrobić z nich pesto, będziesz potrzebować także innych składników. Na przykład warto dodać orzechy włoskie, orzeszki pinii, a nawet pestki słonecznika. Dzieci takim dodatkom, sos będzie pełnowartościowy i ciekawszy w smaku. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowania.
Składniki:
- 1 pęczek liści rzodkiewki
- 100 ml oliwy
- 50 g orzechów włoskich/orzerzki pinii lub pestki słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- suszona bazylia
- pieprz
- sól
Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Liście rzodkiewki umyj, wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Orzechy włoskie lub ich zamiennik upraż na rozgrzanej patelni, ale uważaj, aby ich nie przypalić.
Następnie liście oraz orzechy, obrane ząbki czosnku włóż do miski. Wsyp pieprz oraz sól. Wszystkie składniki zalej oliwą. Zblenduj je na jednolite i gładkie pesto. Pesto podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti parmezanem. Wtedy smakuje obłędnie. Sprawdź przepis na egzotyczny obiad oraz zobacz,jak zrobić pyszną surówkę .