Smakosze.pl Porady Przenigdy nie wyrzucaj zwiotczałych buraków. 1 trick i będą jak świeże
canva/bhofack2

Przenigdy nie wyrzucaj zwiotczałych buraków. 1 trick i będą jak świeże

5 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jakiś czas temu kupiłaś buraki i okazało się, że nie są już jędrne i twarde? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Miękkie warzywa możesz w prosty sposób ,,reanimować". Wystarczy włożyć je do lodowatej wody z łyżką mąki ziemniaczanej.

Jeśli buraki nie mają pleśni i pędów, możesz je odświeżyć, ugotować i zjeść

Buraki, podobnie jak reszta warzyw korzennych, po czasie zaczynają wiotczeć. Stają się miękkie, pomarszczone i wyglądają mało apetycznie. Jeśli warzywa zbyt długą leżakują w kuchennej szafce lub spiżarni, zaczynają puszczak pędy. Wtedy nie nadają się już do jedzenia.

Jeśli warzywa pędów nie mają, nie pojawiła się na nich pleśń, a są miękkie, możesz je spokojnie wykorzystać w kuchni. Buraki, jak i marchew, pietruszka, czy seler odzyskają jędrność i chrupkość dosłownie po kilku minutach.

Buraki po odświeżeniu ugotuj z dodatkiem cukru. W ten sposób sprawisz, że odzyskają piękny, wyraźny kolor. Buraki będą pysznym dodatkiem do wielu potraw. Zrobisz z nich między innymi surówki, sałatki i pasty kanapkowe.

Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta

Szybki trick na zwiotczałe buraki

Zwiotczałe buraki włóż do miski i zalej lodowatą wodą. Możesz wrzucić również kilka kostek lodu. Do miski wsyp również łyżkę mąki ziemniaczanej i odstaw na chwilę.

Po kilku minutach buraki znowu będą twarde i chrupiące. Zamiast mąki możesz wlać również olej winny. Na 1 l wody wystarczą 3 łyżki produktu, aby zauważyć różnicę po godzinie moczenia.

Jak przygotować buraki? Do czego wykorzystać odświeżone warzywa?

Po moczeniu buraków w lodowatej wodzie z mąką lub octem, przełóż warzywa do garnka, zalej wodą i ugotuj z dodatkiem łyżki zwykłego cukru. Warzywa gotowane z cukrem będą miały lepszy smak i ładny, świeży kolor.

Buraki wykorzystasz np. do sałatek, past kanapkowych lub zup. Będą chrupiące, twarde i pełne smaku. Przygotuj carpaccio z buraków . W tym artykule natomiast poznasz kilka przepisów na sałatki z dodatkiem pysznych warzyw.

sałatka z burakow.jpg
canva/Ivanna Pavliuk

Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka
Zwyciężczyni MasterChefa obiad na jutro robi dziś. Jej danie z ziemniaków jest prawdziwym hitem
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy