Przenigdy nie wyrzucaj zwiotczałych buraków. 1 trick i będą jak świeże
Jakiś czas temu kupiłaś buraki i okazało się, że nie są już jędrne i twarde? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Miękkie warzywa możesz w prosty sposób ,,reanimować". Wystarczy włożyć je do lodowatej wody z łyżką mąki ziemniaczanej.
Jeśli buraki nie mają pleśni i pędów, możesz je odświeżyć, ugotować i zjeść
Buraki, podobnie jak reszta warzyw korzennych, po czasie zaczynają wiotczeć. Stają się miękkie, pomarszczone i wyglądają mało apetycznie. Jeśli warzywa zbyt długą leżakują w kuchennej szafce lub spiżarni, zaczynają puszczak pędy. Wtedy nie nadają się już do jedzenia.
Jeśli warzywa pędów nie mają, nie pojawiła się na nich pleśń, a są miękkie, możesz je spokojnie wykorzystać w kuchni. Buraki, jak i marchew, pietruszka, czy seler odzyskają jędrność i chrupkość dosłownie po kilku minutach.
Buraki po odświeżeniu ugotuj z dodatkiem cukru. W ten sposób sprawisz, że odzyskają piękny, wyraźny kolor. Buraki będą pysznym dodatkiem do wielu potraw. Zrobisz z nich między innymi surówki, sałatki i pasty kanapkowe.
Szybki trick na zwiotczałe buraki
Zwiotczałe buraki włóż do miski i zalej lodowatą wodą. Możesz wrzucić również kilka kostek lodu. Do miski wsyp również łyżkę mąki ziemniaczanej i odstaw na chwilę.
Po kilku minutach buraki znowu będą twarde i chrupiące. Zamiast mąki możesz wlać również olej winny. Na 1 l wody wystarczą 3 łyżki produktu, aby zauważyć różnicę po godzinie moczenia.
Jak przygotować buraki? Do czego wykorzystać odświeżone warzywa?
Po moczeniu buraków w lodowatej wodzie z mąką lub octem, przełóż warzywa do garnka, zalej wodą i ugotuj z dodatkiem łyżki zwykłego cukru. Warzywa gotowane z cukrem będą miały lepszy smak i ładny, świeży kolor.
Buraki wykorzystasz np. do sałatek, past kanapkowych lub zup. Będą chrupiące, twarde i pełne smaku. Przygotuj carpaccio z buraków . W tym artykule natomiast poznasz kilka przepisów na sałatki z dodatkiem pysznych warzyw.