Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mięsie. Ekspresowe carpaccio zrobisz z popularnego warzywa
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.12.2022 17:38

Zapomnij o mięsie. Ekspresowe carpaccio zrobisz z popularnego warzywa

carpaccio z buraków
Canva / rlat

Carpaccio z buraków jest wyśmienitą zimną przekąską. W porównaniu do swojego mięsnego odpowiednika, dłużej zachowa świeżość, a do tego trafi w gusta wszystkich gości. Wykwintne danie z dodatkiem wyrazistych składników będzie ozdobą każdego stołu.

Do przyrządzenia carpaccio z buraków najlepiej użyć kupnych gotowanych warzyw. Dzięki temu zaoszczędzimy czas oraz energię na gotowanie czy pieczenie. W taki sposób potrawę możesz przygotować nawet w 20 minut. To doprawdy imponujący wynik.

Przepis na eleganckie carpaccio z buraków

Składniki:

  • 3 ugotowane buraki

  • duża garść rukoli

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

  • kawałek sera typu parmezan

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka octu balsamicznego lub sosu balsamico

  • 3 łyżki oliwy

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować wykwintne carpaccio z buraków?

Warzywa do carpaccio z buraków pokrój na bardzo cienkie plasterki. Najwygodniej użyć do tego szatkownicy do warzyw lub odpowiednio szerokiej obieraczki. Uzyskane w ten sposób kawałki warzywa rozkładaj równomiernie na dużych talerzach.

Rukolę opłucz oraz osusz. Rozłóż ją na plastrach buraków. Aby zachować estetyczny wygląd potrawy, na brzegach pozostaw widoczną część warzyw.

Orzechy do carpaccio z buraków podpraż na suchej patelni. Trzymaj je na ogniu do momentu, aż zaczną wydzielać intensywny aromat. Wtedy odstaw je do ostudzenia, a następnie posiekaj.

W osobnej miseczce przygotuj sos do carpaccio z buraków. Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwa, dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki starannie ze sobą połącz za pomocą rózgi kuchennej.

Na rozłożone carpaccio z buraków z rukolą zetrzyj na grubej tarce parmezan. Posyp potrawę orzechami, a na koniec polej całość przygotowanym sosem. Carpaccio z buraków podawaj od razu po przyrządzeniu. Wielbiciele mięsa będą zachwyceni wołową wersją carpaccio. Sałatka z burakiem i słonym serem zadowoli każdego gościa.

Canva / pixelshot
Canva / pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ser Danie Ocet