Smakosze.pl
Knedle słodkie i wytrawne

pixabay.com

Knedle słodkie i wytrawne

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Błaszyk

Udostępnij:

Knedle to super pomysł na tradycyjny, polski obiad. To danie z ogromną historią, którego przygotowywaniem panie zajmują się od lat. Przepisy na najlepsze knedle wędrują z pokolenia na pokolenie.

Knedle to znakomity pomysł na tradycyjny, polski obiad. To danie z ogromną historią, którego przygotowywaniem panie zajmują się od lat. Przepisy na najlepsze knedle wędrują z pokolenia na pokolenie.

Nie ma się co łudzić, że gotowe zamienniki będą smakowały tak samo. Nic nie dorówna własnoręcznie przygotowanym, domowym knedlom z ulubionym farszem.

Ich przygotowanie wbrew pozorom nie trwa bardzo długo, a do pomocy przy lepieniu można zaprzęgnąć rodzinę. To pozwoli spędzić razem czas, dając mnóstwo satysfakcji i frajdy. Z przepisem znajdującym się poniżej na pewno unikniesz jakichkolwiek problemów.

Knedle są sycące i doskonale zaspokoją nawet ogromny głód. Można serwować je na słodko lub wytrawnie, stąd poniższe dwa pomysły na farsz – ze śliwką i z mielonym mięsem.

Składniki potrzebne do przygotowania knedli na słodko (porcja dla 4 osób):

  • 400 g ziemniaków (waga po ugotowaniu i rozgnieceniu)

  • ok. 125 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • - trochę soli.

Nadzienie:

  • 250 g śliwek węgierek

  • cukier puder

  • opcjonalnie: cynamon.

Dodatkowo:

  • 6 łyżek bułki tartej

  • 6 łyżek masła

  • 400 g śmietany 18%

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania knedli:

Ziemniaki umyj, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i ugotuj w posolonej wodzie (około 25 minut). Po tym czasie odcedź je i rozgnieć praską pozbywając się grudek. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

W tym czasie przygotuj śliwki – umyj je i rozetnij, ale tylko do takiego momentu, aby usunąć pestkę, ale nie przeciąć owocu całkowicie (obie połówki śliwki mają zostać złączone). Do środka każdej z nich wsyp trochę cynamonu (jeśli używasz) i ¼ łyżeczki cukru pudru. Odstaw na chwilę.

Wróć do przygotowywania knedli. Do dużej miski wsyp mąkę i trochę soli, dodaj wystudzone ziemniaki, wbij jajko i zacznij zagniatać całość, tworząc jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie bardzo klejące to można dodać trochę mąki, pamiętając jednak, że im jej mniej, tym knedle będą delikatniejsze i mniej zbite.

Po połączeniu składników oprósz dłonie mąką i z ciasta zacznij formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Następnie kulkę rozpłaszcz w dłoniach otrzymując bardzo cienki placuszek. Na środek włóż śliwkę i zacznij zlepiać z sobą brzegi ciasta. Uformuj kulkę i poturlaj chwilę w dłoniach, aby powierzchnia ciasta była gładka.

Knedle odkładaj na ściereczkę kuchenną lub oprószony mąką blat.

Przygotuj duży garnek i zagotuj w nim posoloną wodę (około ¾ pojemności garnka). Kiedy woda zacznie wrzeć, możesz wrzucić knedle i zmniejszyć ogień.

W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wsyp bułkę tartą i zarumień ją, a następnie dodaj masło. Rozpuść je i połącz z bułką.

W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z cukrem białym i wanilinowym.

Kiedy knedle wypłyną na wierzch gotuj je jeszcze przez około 5 minut, a następnie wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerze.

Knedle polej przysmażoną bułką i masłem, a następnie nałóż na nie kleks śmietany.

Jeżeli nie przepadasz za knedlami w wersji słodkiej, poniżej zamieszczamy przepis na nadzienie wytrawne.

Składniki na wytrawne nadzienie do knedli:

  • 400 g mięsa mielonego

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • ½ bułki kajzerki

  • około 60 ml mleka

  • 1 łyżka oleju

  • przyprawy: sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Dodatkowo:

  • kawałek wędzonego boczku

  • szczypiorek.

Sposób przygotowania nadzienia wytrawnego:

Bułkę rozdrobnij i zalej mlekiem. Pozostaw do napęcznienia.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę, a następnie podsmaż na niewielkim ogniu. Następnie obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dołóż na patelnię, a chwilę później dodaj mięso. Całość posól i popierz, mięso przysmaż na złoty kolor (ok. 10 minut).

Następnie odciśnij bułkę z mleka i również dodaj na patelnię. Spróbuj mięsa i ewentualnie dopraw do smaku. Farsz zdejmij z ognia i wystudź, a następnie wypełniaj nim knedle.

Zlepiaj i gotuj zgodnie z instrukcją wyżej.

Do podania polecamy wytopiony na patelni boczek pokrojony na małe części oraz posiekany szczypiorek. Fajnie sprawdza się również przysmażona cebulka i świeżo zmielony czarny pieprz na samą górę.

Karolina BłaszykAutor

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >