Smakosze.pl Przepisy Przepis na cukinię w cieście curry
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Prosty przepis na

Przepis na cukinię w cieście curry

20 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Cukinia często gości na naszych stołach. Przygotowuje się z niej rozmaite potrawy. Jednym z najprostszych dań jest cukinia w cieście. Smakołyk przypadnie do gustu wszystkim osobom, które lubią dobrze zjeść po niewielkim koszcie.

Cukinia w niecodziennej odsłonie

Nie da się ukryć, że cukinia zajmuje szczególne miejsce w świecie kulinariów. Niedawno prezentowaliśmy przepis na zapiekaną wersję uwielbianego warzywa . Tym razem wypróbujemy recepturę na cukinię w cieście z dodatkiem curry.

Sama w sobie cukinia nie ma wyrazistego smaku. Wiele zależy od tego, jak ją przygotujemy. Najlepiej postawić na aromatyczne dodatki. Curry z pewnością można zaliczyć do tego grona. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, że warto o tę mieszankę przypraw wzbogacić rosół .

Cukinia w cieście curry smakuje wybornie, a prośby o dokładkę są normą. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze z tego wyjątkowego specjału . Nie bez powodu coraz więcej internautów decyduje się na przygotowanie cukinii w ten sposób.

Przepis na wyśmienite danie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Zapłacisz za nie niewiele pieniędzy. Co nam będzie potrzebne?

  • cukinia

  • 90 g mąki pszennej

  • 50 ml mleka

  • 50 ml wody

  • jajko

  • 5 g curry

  • 2 g proszku do pieczenia

  • sól

  • pieprz

  • olej

(YouTube / Prosty przepis na)

Cukinia jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Na początki myjemy warzywo i odcinamy z niego końcówki. Cukinię kroimy na plastry o szerokości około 0,5 cm . Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Odstawiamy je i bierzemy się za przygotowanie ciasta.

Jajko mieszamy z mlekiem i wodą. Wzbogacamy je o przyprawy oraz proszek do pieczenia. Na koniec do mieszanki przesiewamy mąkę. Wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć. Ciasto powinno przypominać to na naleśniki .

Plastry cukinii obtaczamy w cieśnie. Umieszczamy je na rozgrzanym oleju. Najlepiej smażyć danie na małym ogniu . Wówczas ciasto odpowiednio się zarumieni, a cukinia będzie miękka w środku. Pamiętajmy, by smażyć smakołyk z obu stron.

Kiedy cukinia w cieście jest już gotowa, wówczas wykładamy ją na ręczniki papierowe. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Smakołyk można wzbogacić również o wędzoną paprykę. Najlepiej serwować go razem z sosem czosnkowym . Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Prosty przepis na. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku; Kulinarne przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy