Przepis na krówki z patelni
Krówki ciągutki przygotowywane przez mamę lub babcie bardzo często stanowiły deser gdy byliśmy jeszcze dziećmi. Wspaniały, karmelowy zapach, który roznosił się po całej kuchni w czasie ich gotowania, przyciągał do kuchenki praktycznie wszystkich domowników.
Dzisiaj również możesz przypomnieć sobie idealną konsystencję ciągnących się krówek. Poniższa receptura składa się jedynie z 3 składników, a faktyczna praca zajmuje maksymalnie 30 minut, a więc kilka chwil i całość jest gotowa.
Krówki jak sprzed lat
Dzisiaj w sklepach dostępnych jest mnóstwo wariantów krówek - niektóre są kruche na zewnątrz a wilgotne w środku, inne z kolei ciągną się na całej swojej powierzchni. N iestety przemysłowe łakocie zawierają często niezdrowe składniki, takie jak konserwanty i emulgatory, dlatego znacznie lepszym wyjściem jest robienie ich samodzielnie.
Dodatkowym, jednak całkowicie ewentualnym składnikiem, może być kakao, jeśli je lubisz. Dzięki niemu krówki nabierają delikatnie czekoladowego smaku i zmieniają kolor. Poza kakao można dodać również ekstrakt waniliowy, cynamon, kardamon, suszone chilli lub odrobinę soli, aby stworzyć doskonały kontrast do słodyczy.
Jeśli masz ochotę na więcej pysznych przepisów, zajrzyj do innych tekstów. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najlepszą wojskową grochówkę. W tym tekście zdradzamy przepis na inny deser - prostą szarlotkę, którą zrobisz w kilka minut. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Top Gar na YouTube.
Źródło: RG-Photography, Getty Images
Przepis na domowe krówki
Składniki:
-
puszka mleka skondensowanego słodzonego
-
5 czubatych łyżek drobnego cukru
-
50 gramów masła
Zacznij od wysypania na suchą i pokrytą powłoką teflonową cukru. Do cukru dodaj masę z puszki i postaw całość na gaz o średniej mocy. Ciągle mieszając, cały czas podgrzewaj masę. Proces ten jest kluczowy, dlatego dobrze się na nim skup.
Po około 10 minutach masa zacznie się gotować - wtedy możesz zmniejszyć gaz na minimalną moc i ciągle mieszaj. Po 15 minutach zawartość zgęstnieje do konsystencji budyniu i zmieni swój kolor na nieco ciemniejszy. W tym momencie należy dodać masło oraz ewentualne dodatki smakowe, jak kakao czy wanilię.
Do formy silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wlej zawartość patelni. Rozsmaruj krówkę na całą powierzchnie formy i odstaw do ostudzenia. Gdy będzie w temperaturze pokojowej, wstaw formę do lodówki na 30 minut. Następnie wystarczy pociąć krówkę na mniejsze cukierki, każdy zawinąć w pergamin i gotowe . Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje.pl