Smakosze.pl Przepisy Przepis na krówki z patelni
Screen filmu na kanale Top Gar na YouTube

Przepis na krówki z patelni

22 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Krówki ciągutki przygotowywane przez mamę lub babcie bardzo często stanowiły deser gdy byliśmy jeszcze dziećmi. Wspaniały, karmelowy zapach, który roznosił się po całej kuchni w czasie ich gotowania, przyciągał do kuchenki praktycznie wszystkich domowników.

Dzisiaj również możesz przypomnieć sobie idealną konsystencję ciągnących się krówek. Poniższa receptura składa się jedynie z 3 składników, a faktyczna praca zajmuje maksymalnie 30 minut, a więc kilka chwil i całość jest gotowa.

Krówki jak sprzed lat

Dzisiaj w sklepach dostępnych jest mnóstwo wariantów krówek - niektóre są kruche na zewnątrz a wilgotne w środku, inne z kolei ciągną się na całej swojej powierzchni. N iestety przemysłowe łakocie zawierają często niezdrowe składniki, takie jak konserwanty i emulgatory, dlatego znacznie lepszym wyjściem jest robienie ich samodzielnie.

Dodatkowym, jednak całkowicie ewentualnym składnikiem, może być kakao, jeśli je lubisz. Dzięki niemu krówki nabierają delikatnie czekoladowego smaku i zmieniają kolor. Poza kakao można dodać również ekstrakt waniliowy, cynamon, kardamon, suszone chilli lub odrobinę soli, aby stworzyć doskonały kontrast do słodyczy.

Jeśli masz ochotę na więcej pysznych przepisów, zajrzyj do innych tekstów. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najlepszą wojskową grochówkę. W tym tekście zdradzamy przepis na inny deser - prostą szarlotkę, którą zrobisz w kilka minut. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Top Gar na YouTube.

Źródło: RG-Photography, Getty Images

Przepis na domowe krówki

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego

  • 5 czubatych łyżek drobnego cukru

  • 50 gramów masła

Zacznij od wysypania na suchą i pokrytą powłoką teflonową cukru. Do cukru dodaj masę z puszki i postaw całość na gaz o średniej mocy. Ciągle mieszając, cały czas podgrzewaj masę. Proces ten jest kluczowy, dlatego dobrze się na nim skup.

Po około 10 minutach masa zacznie się gotować - wtedy możesz zmniejszyć gaz na minimalną moc i ciągle mieszaj. Po 15 minutach zawartość zgęstnieje do konsystencji budyniu i zmieni swój kolor na nieco ciemniejszy. W tym momencie należy dodać masło oraz ewentualne dodatki smakowe, jak kakao czy wanilię.

Do formy silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wlej zawartość patelni. Rozsmaruj krówkę na całą powierzchnie formy i odstaw do ostudzenia. Gdy będzie w temperaturze pokojowej, wstaw formę do lodówki na 30 minut. Następnie wystarczy pociąć krówkę na mniejsze cukierki, każdy zawinąć w pergamin i gotowe . Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy