Przepis na puszyste i banalnie proste domowe pączki
Nawet najlepsze pączki z cukierni nie umywają się do ich domowych kuzynów usmażonych przez mamę lub babcie. Z łatwością zrobisz je w zaciszu własnej kuchni, dzięki czemu możesz cieszyć się ich smakiem. Poniższy przepis pozwala za każdym razem przygotować je w taki sposób, aby były puszyste i delikatne.
Mnóstwo osób nie chce robić samodzielnie pączków, ponieważ wychodzą z założenia, że ten proces jest zbyt skomplikowany. W praktyce jednak każdy może zabrać się za ich smażenie.
Dużą zaletą gotowania ich samodzielnie jest możliwość dobrania proporcji składników całkowicie pod siebie lub swoich domowników - dzięki temu bardzo trudno jest je zepsuć.
Przepis na domowe pączki
Składniki:
-
600 g mąki pszennej
-
1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
-
5 żółtek
-
60 g cukru
-
30 g świeżych drożdży
-
2/4 kostki masła
-
szczypta soli
-
3 łyżki spirytusu
-
1 litr smalcu (lub oleju roślinnego)
Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz 1/4 szklanki ciepłego, lecz nie gorącego mleka . Zamieszaj i odstaw na bok na 20 minut, żeby drożdże mogły rozpocząć swoją pracę.
Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej sól, żółtka, całe mleko, roztopione i ostudzone masło oraz resztę cukru. Wlej gotowy zaczyn, a na koniec spirytus. Dzięki alkoholowi ciasto nie wchłonie zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Wyrób ciasto, a gdy będzie gładkie i przestanie się lepić, przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, podziel na mniejsze porcje i uformuj z nich kule. Smalec lub olej rozgrzej w garnku do 175 stopni Celsjusza. Smaż na gorącym tłuszczu pączki z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu oprósz je cukrem pudrem lub nadziej wybranym nadzieniem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.
Źródło zdjęcia: canva/piotr_malczyk, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepis autorski