Smakosze.pl Przepisy Przepis na puszyste i banalnie proste domowe pączki
canva/MiloszGuzowski

Przepis na puszyste i banalnie proste domowe pączki

18 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Nawet najlepsze pączki z cukierni nie umywają się do ich domowych kuzynów usmażonych przez mamę lub babcie. Z łatwością zrobisz je w zaciszu własnej kuchni, dzięki czemu możesz cieszyć się ich smakiem. Poniższy przepis pozwala za każdym razem przygotować je w taki sposób, aby były puszyste i delikatne.

Mnóstwo osób nie chce robić samodzielnie pączków, ponieważ wychodzą z założenia, że ten proces jest zbyt skomplikowany. W praktyce jednak każdy może zabrać się za ich smażenie.

Dużą zaletą gotowania ich samodzielnie jest możliwość dobrania proporcji składników całkowicie pod siebie lub swoich domowników - dzięki temu bardzo trudno jest je zepsuć.

Przepis na domowe pączki

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka

  • 5 żółtek

  • 60 g cukru

  • 30 g świeżych drożdży

  • 2/4 kostki masła

  • szczypta soli

  • 3 łyżki spirytusu

  • 1 litr smalcu (lub oleju roślinnego)

Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz 1/4 szklanki ciepłego, lecz nie gorącego mleka . Zamieszaj i odstaw na bok na 20 minut, żeby drożdże mogły rozpocząć swoją pracę.

Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej sól, żółtka, całe mleko, roztopione i ostudzone masło oraz resztę cukru. Wlej gotowy zaczyn, a na koniec spirytus. Dzięki alkoholowi ciasto nie wchłonie zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Wyrób ciasto, a gdy będzie gładkie i przestanie się lepić, przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, podziel na mniejsze porcje i uformuj z nich kule. Smalec lub olej rozgrzej w garnku do 175 stopni Celsjusza. Smaż na gorącym tłuszczu pączki z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu oprósz je cukrem pudrem lub nadziej wybranym nadzieniem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.

Domowe pączki

Źródło zdjęcia: canva/piotr_malczyk, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy