Przepis na soczystego kurczak w kremowym sosie pomidorowym
pixabay.com

Przepis na soczystego kurczak w kremowym sosie pomidorowym

Filety z kurczaka w delikatnym, kremowym sosie pomidorowym to idealna potrawa, która zasmakuje każdemu – od najmłodszych członków rodziny po tych najstarszych. Jej przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Idealnie zatem sprawdzi się też dla zabieganych. Kurczaka w sosie pomidorowym można podać z dowolnymi dodatkami, jednak jeśli chcemy otrzymać prawdziwie włoskie danie, polecamy zaserwować go z makaronem. Na pewno się nie zawiedziecie!

Dlaczego warto jeść dania z kurczakiem?

Kurczak to mięso drobiowe, które jest bardzo odżywcze. Posiada dużą zawartość przyswajalnego białka, a jednocześnie niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Ponadto jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności, wystarczy zdjąć z mięsa z kurczaka skórę, gdyż to pod nią znajduje się prawie cały tłuszcz. Tak czy owak, jest to mięso niezwykle lekkostrawne. Warto je zatem jeść, kiedy się odchudzamy. Można je także spokojnie podawać dzieciom oraz starszym osobom.

Kurczak to także cenne źródło witamin z grupy B3 i B6. Zawiera ich tak dużo, że zapewnia 85% całościowego dziennego zapotrzebowania. Witaminy te są niezwykle ważne. B6 jest konieczna do przemiany węglowodanów i tłuszczów, a także uczestniczy w wytwarzaniu hormonu szczęścia, czyli serotoniny. B3 za to odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego oraz hormonalnego. Wielu naukowców twierdzi, że ich braki mogą się przyczynić do napadów lęku, a nawet problemów z pewnością siebie! Ponadto w mięsie z kurczaka znajdziemy też cynk, magnez, selen i fosfor. Jest ono więc niewątpliwie korzystne dla naszego zdrowia i w przeciwieństwie do czerwonego mięsa, nie ma żadnych przeciwwskazań do jego spożywania.

Kurczak w sosie pomidorowym

Dzięki poniższemu przepisowi ugotujecie danie proste i szybkie. Efekt za to będzie zachwycający, wręcz na miarę pięciogwiazdkowej restauracji. Sposób przygotowania sprawi, że pierś z kurczaka będzie miękka i soczysta, a otulać ją będzie gęsty, a zarazem łagodny i kremowy sos. Za to połączenie całości ze słodkimi pomidorami jest wprost idealne.

Nasz przepis prezentuje opcję z gęstym mascarpone, jednak jeśli się odchudzacie, możecie wykonać go bez niego lub z jakimś lekkim jogurtem w zastępstwie. Ponadto dania nie trzeba podawać koniecznie z makaronem. Można go zastąpić ziemniakami, ryżem lub nawet kopytkami. Na pewno we wszystkich wersjach będzie pysznie smakować!

Składniki:

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 listków ze świeżego tymianku
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Kurczak:

  • 3 pojedyncze filety kurczaka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Podanie:

  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • około 300 g makaronu penne (pszennego lub pełnoziarnistego)

Przygotowanie:

Najpierw zabieramy się za przygotowanie naszego kremowego sosu. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy posiekaną drobną cebulę. Smażymy ją tak długo, aż się zeszkli, mieszając przy tym od czasu do czasu. Następnie dodajemy posiekany czosnek i wlewamy pomidory z puszki. Smażymy przez chwilę i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i octem balsamicznym. Zostawiamy na małym ogniu na 15 minut. Po tym czasie mieszamy całość z listkami świeżego tymianku, serkiem mascarpone oraz kroplą oliwy.

W międzyczasie lub po przygotowaniu sosu możemy zająć się kurczakiem. Filety dokładnie myjemy i suszymy, odcinamy włókna i kostki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Rozgrzewamy patelnię polaną oliwą i wykładamy na nią kurczaka. Smażymy przez około 7 minut, tak aż całość będzie lekko zarumieniona, ale nie za bardzo. Za długo smażony kurczak może zrobić się zbyt suchy.

Ostatnim krokiem jest włożenie filetów do naczynia żaroodpornego i polanie ich sosem pomidorowym. Możemy podczas tego kroku dodać czarne oliwki, jednak nie jest to konieczne. Pieczemy daniem w temperaturze 190 stopni C przez pół godziny. W międzyczasie możemy zagotować makaron, z którym później podamy potrawę. Kurczak w delikatnym sosie pomidorowym z makaronem idealne sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny!

Następny artykuł