Smakosze.pl Przepisy Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Nie ma lepszego deseru bez pieczenia niż piankowiec z galaretką
Fot. Canva/alteo

Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Nie ma lepszego deseru bez pieczenia niż piankowiec z galaretką

21 października 2023

Czy lubicie ciasta bez pieczenia? Ja je uwielbiam! Polecam doskonały przepis na deser lekki jak chmurka. Recepturę na to kolorowe ciasto z galaretką dostałam od mamy. Teraz często je robię, bo jest pyszne i niezwykle delikatne.

Ciasto bez pieczenia idealne na deser

Lubię zawsze mieć coś słodkiego w domu. Kawałek pysznego ciasta, czy smacznego deseru cieszy się u mnie dużym powodzeniem. Z takim smakołykiem od razu kawa lepiej smakuje i jest na co czekać po obiedzie. Jednak pieczenie ciast nie zawsze wychodzi.

Może pojawić się zakalec albo ciasto nie wyrośnie. Inaczej jest z ciastami bez pieczenia. Tu sukces jest gwarantowany. Ciasto bez pieczenia z lekkiej pianki zawsze wychodzi . Przepis dostałam od mojej mamy i go polecam, bo to pyszny deser.

Smaruję mięso mielone na waflu, wrzucam na patelnię, a potem do piekarnika. To danie to hit

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z pianki?

Składniki:

  • galaretka malinowa
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 opakowania śmietanki w proszku śnieżka
  • ½ litra mleka
  • 300 ml gorącej wody
  • 13 herbatników

Na dno foremki wykładamy papier do pieczenia i kładziemy herbatniki. Do 2 misek wlewamy po 200 ml gorącej wody, wsypujemy 2 galaretki o różnych kolorach. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do 400 ml gorącej wody wsypujemy galaretkę agrestową.

Teraz robimy piankę z mleka, do którego wsypujemy opakowanie śmietanki śnieżki i ubijamy. Wlewamy ostudzoną różową galaretkę i miksujemy . Przelewamy na herbatniki i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Lekki piankowiec podbije wasze podniebienia

Teraz do miski wlewamy 250 ml zimnego mleka, wsypujemy 1 opakowanie śnieżki i ubijamy. Następnie wlewamy ostudzoną zieloną galaretkę i krótko miksujemy. Przelewamy masę na różową stężałą piankę. Wyrównujemy powierzchnię, by masa dobrze dotykała ścianek foremki.

Foremkę wstawiamy do stężenia do lodówki. Następnie wlewamy ostudzoną zieloną galaretkę. Powinna już delikatnie tężeć. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie delikatny piankowiec bez pieczenia jest już gotowy do jedzenia . Pisaliśmy o cieście bez pieczenia z orzechami. Podawaliśmy też patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia.

Podobny  przepis na deser bez pieczenia znajdziemy na kanale Rita Creative.

Nacinam schab, upycham ziemniaki i wstawiam do piekarnika. Robię to na obiad zamiast zwykłych schabowych
Ułóż plastry pomidora na patelni i zalej jajkami. Ten patent bije na głowę każdą jajecznicę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy