Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam warstwy, zasypuję orzechami i wstawiam do lodówki. To ciasto robię praktycznie co tydzień
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.10.2023 18:00

Układam warstwy, zasypuję orzechami i wstawiam do lodówki. To ciasto robię praktycznie co tydzień

ciasto bez pieczenia
YouTube/@CiastaPomyslNaObiad

Nie wiem, jak wy, ale ja nie potrafię odmówić sobie kawałka pysznego ciasta. Jednak przestałam piec i teraz robię znakomite ciasto bez pieczenia. Ciasto pełne jest orzechów i tak pyszne, że robię je co tydzień.

Ciasto bez pieczenia doskonałe na jesień

W moim domu zawsze musi być jakiś słodki smakołyk. Kawałek ciasta, czy deser to obowiązkowy dodatek do kawy lub po obiedzie. Zwykle piekłam ciasta. Czasem wypieki wychodziły, ale czasem pojawiał się zakalec. 

Teraz już nie mam tego problemu. Robię ciasto bez pieczenia, które jest pełne orzechów i polewy kajmakowej. To prawdziwe niebo w gębie. Polecam ten przepis, bo ciasto jest doskonałe i każdy chce dokładkę. 

ciasto bez pieczenia
YouTube/@CiastaPomyslNaObiad
Niebieski grzyb pojawił się w Polskich lasach. Każdy, kto go znajdzie jest ogromnym szczęściarzem

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z orzechami?

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 200 g orzechów włoskich
  • 3 ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 ½ szklanki mleka w proszku

W zimnym mleku rozpuszczamy budynie waniliowe i mieszamy, by nie było grudek. Do garnka z mlekiem dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy rozpuszczony budyń waniliowy i mieszamy. Do gorącego budyniu dosypujemy galaretkę cytrynową. 

Tę masę dostawiamy do wystygnięcia i przygotowujemy masę kajmakową. Do garnka z zimnym mlekiem wsypujemy cukier, kakao i masło. Wszystko podgrzewamy i gotujemy następnie 20 minut. Co jakiś czas mieszamy. 

Ułóż warstwy i zrób ciasto bez pieczenia z orzechami

Pod koniec gotowania wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy. Do miski dodajemy masło i miksujemy. Dodajemy stopniowo masę budyniową i miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. 

Kładziemy na spodzie herbatniki i kładziemy masę budyniową. Teraz znów warstwa herbatników i masa kajmakowa. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Następnie ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie jest już gotowe do podania. Pisaliśmy o cieście bez pieczenia od Ewy Wachowicz. Radziliśmy, jak zrobić okazałe ciasto jak z cukierni. 

ciasto bez pieczenia
YouTube/@CiastaPomyslNaObiad