Nacinam schab, upycham ziemniaki i wstawiam do piekarnika. Robię to na obiad zamiast zwykłych schabowych
Kotlety schabowe zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Lubimy je i często przyrządzamy. Jednak ja polecam inny sposób na zrobienie schabu. Wystarczy nacięcie mięsa, ziemniaki i piekarnik. Zróbcie taki schab na obiad i cieszcie się znakomitym smakiem tego dania.
Schab na jesienny obiad
Czy lubicie jeść kotlety schabowe? Ja za nimi przepadam! Często je przygotowywałam na obiad, bo są smaczne i proste w przyrządzeniu. Jednak teraz inna potrawa zastąpiła ulubione schabowe.
Też robię ją ze schabu, który nacinam, dodaję ziemniaki i wstawiam do piekarnika. To danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Smakuje obłędnie i według mnie jest nawet lepsze od tradycyjnych schabowych. Polecam przepis na obiad ze schabem w roli głównej.
Tak sernik robiła moja kochana babcia i zawsze się udawał. Ten dodatek z PRL-u jest najważniejszyJak zrobić schab na obiad?
Składniki:
- 4 ziemniaki
- ½ kg schabu
- 2 cebule
- 50 ml oliwy
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Schab nacinamy w poprzek na centymetrowe plastry. Ziemniaki też kroimy w plastry, a cebulę w średnią kostkę. Oliwę wlewamy do miski i dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy.
Na spód naczynia żaroodpornego układamy cebulę i kładziemy ponacinany schab. W każde nacięcie wkładamy plaster ziemniaka. Wierzch mięsa i ziemniaków smarujemy oliwą z przyprawami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową.
Schab z ziemniakami zachwyci was smakiem
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i danie wstawiamy na 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie schab z ziemniakami jest już gotowy do podania.
To bardzo smaczna i aromatyczna potrawa. Mięso jest soczyste, a ziemniaki smakują wyśmienicie. Pisaliśmy o schabie zapiekanym na obiad. Radziliśmy, co zrobić, by schabowe wyszły soczyste.